Последните няколко десетилетия бяха най-мирният период в историята на човечеството, защото световните елити дори не си представят как изглежда една “успешна война”, счита израелският военен историк Ювал Ной Харари, автор на бестселъра «Sapiens. Кратка история на човечеството”.

Много е неизгодно да се води война, затова силните в света говорят гръмко, но са много внимателни по отношение разпалваето на война.

Но, както отбелязва Харари, не бива да се недооценява човешката глупост.

Последните няколко десетилия бяха най-мирният период в историята на човечеството.

За първи път в пътно-транспортни произшествия или в резултат на самоубийства загиват повече хора, отколкото в резултат на човешката жестокост.

Но международният климат бързо се влошава – дрънкането с оръжия отново се върна на мода, а военните разходи се увеличават.

Както обикновените хора, така и експертите се опасяват, че,  както през 1914 г., когато убийството на австрийския ерцхерцог се изля в Първата световна война, през 2017 г. който и да е инцидент в Сирия или на Корейския полуостров може да прерасне в глобален конфликт, съобщава израелският военен историк Ювал Ной Харари.

Между 2017 и 1914 г. има няколко ключови различия.

В миналото войната има голямо значение за световните елити, защото успешните войни съдействат за успеха в икономиката и политическата власт. Сега успешната война е изчезващ вид.

През 2017 г. световните елити дори и не си представят как изглежда “успешната война”. Те биха могли да четат за нея в книгите по история, биха могли да гледат холидувски блокбастъри, но все пак ще имат всички основания да считат, че този вид война е изчезнала.

Макар някои диктатори от третия свят и недържавни субекти все още да успяват да преуспеят за сметка на войната, то ми се струва, че крупните държави вече не знаят как се прави това, пише авторът.

“Най-голямата победа” в съвременната история  САЩ над СССР – беше постигната без какъвто и да било крупен военен сблсък, пише Харари.

Китай, възходяща държава в началото на 21 век, усърдно избягва всички въоръжени конфликти от момента на провала си в китайско-виетнамската война през 1979 г., а своя възход държавата дължи само на икономически фактори.

Дори в Близкия Изток регионалните държави не знаят как да водят успешни войни.
Иран не е получил нищо от продължителното кръвопролитие по време на ирано-иракската война и впоследствие избягва от всички преки военни конфронтации.

Същото може да се каже и за Израел, който извърши своята последна успешна война преди 50 години. От 1967 г. Израел процъфтява въпреки многобройните войни, а не благодарение на тях.

Както отбелязва израелският военен историк, единствената успешна война в близкото минало, която е водена от крупна държава, може да се счита “завоюването на Крим от Русия”.

То това стана възможно, благодарение на извънредните обстоятелства – украинската армия не оказа съпротива, другите държави се въздържаха от намеса, а населението на Крим или подкрепи “захватчиците”, или мирно прие “завоюването като свършен факт”.

Петя Паликрушева- Иванова за News Front

Източник: http://time.com/4826856/russia-trump-north-korea-china-war/

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;