Эрдоган раскритиковал союзников по НАТО

 Президентът на Турция заяви за сериозни недостатъци в сирийската стратегия на партньорите от НАТО.
По време на речта си на празнично мероприятие в Истанбул, Ердоган изрази съжаление във връзка с факта, че държавите-съюзници на Анкара в НАТО не се отказват от сътрудничество с терористите, представляващи заплаха за единството на Турция.
«Тези, които уверяват Турция, че оръжието, предадено на терористите впоследствие ще бъде върнато в арсеналите, наивно твърдят, че биха могли със същото това да излъжат Анкара. Те осъзнават допуснатата грешка, но ще бъде твърде късно», предупреди Ердоган.
«Световната общност достатъчно ясно осъзнава, че в случай, че в северна Сирия се създаде и най-малка заплаха по адрес на националната сигурност на Турция, Анкара ще премине към най-решителни действия», предупреди президентът.

Ердоган отбеляза, че в подобен случай ще се повтори сценарият при операцията «Щит на Ефрат», когато Сирийската освободителна армия с подкрепата на ВС на Турция е прочистила от терористи 2 хиляди кв.км. сирийска територия.

Президентът припомни, че, благодарение на операцията «Щит на Ефрат», са били разрушени плановете за създаването на зона, подконтролна на терористите около сирийско-турската граница.

«Никакви отстъпки няма да правим. Турция не е «палаткова държава».

Затова е недопустимо, сътрудничейки си с Турция в рамките на НАТО, да се придържат към курс на партньорство с терористите.

В подобни случаи ще се наложи да се преразгледа самата същност на дейността на НАТО.

Тези действия са грубо нарушение на нормите и принципите на Алианса», подчерта турският лидер.

Президентът на Турция обърна внимание и върху позицията на редица европейски страни, че терористите се ползват с особена почит и защита.

«Все още не е късно да се преразгледа тази погрешна стратегия. Близък е денят, в който терористите ще нанесат удар по тези, които сега ги опекунстват», каза Ердоган, изразявайки увереност в това, че, благодарение на опита и единството си Турция ще ускори работата си по отношение настоящите предизвикателства.

Президентът също призова към активна борба с терористичното течение «Паралелна държава» (FETÖ).

«Главата на FETÖ — Фетуллах Гюлен живее във вила в американския щат Пенсилвания. Този факт говори сам по себе си. Защо САЩ не ни предават Гюлен?

Излиза, че има причина за това», каза Ердоган.

Според него, решителна борба с течението на Гюлен се води и в самата Турция.

«Гражданите трябва да съобщават за привърженици на FETÖ. Трябва те да се откриват и да се предоставят на правосъдието», подчерта държавният глава.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ;