Руският президент Владимир Путин посети украинския полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г., предаде Франс прес. Киев веднага определи посещението като нарушение на украинския суверенитет.
В Крим Путин посети легендарния детски лагер Артек, разположен на брега на Черно море, се казва в комюнике на Кремъл.

«До не много отдавна Артек преживяваше трудни времена. Но сега той е на път да се възроди, и се възражда като международен ваканционен център», заяви руският президент в реч пред младите посетители.

След разпадането на СССР през 1991 г. Артек остана, също като Крим, в границите на независима Украйна и приемаше украински деца. През 2009 г. лагерът се намираше на ръба на фалита. След анексирането на Крим лагерът отвори отново врати и започна реновирането му. Създаден през 1925 г. по идея на Ленин, първоначално Артек е бил санаториум за деца, болни от туберкулоза. По-късно лагерът постепенно става култово място, посрещайки елита на пионерската младеж.
Филми и песни от епохата провъзгласяват, че «приятелството се ражда в Артек».

«Тук се научава основното: да бъдем приятели. И аз ви подканвам към това. Откъдето и да идват другите деца на вашата възраст, винаги трябва да знаете, че те са ваши приятели», подчерта Путин, цитиран в комюникето.

Украинското министерство на външните работи порица посещението на руския президент. «Украинската страна смята това посещение за грубо нарушение на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна», се казва в изявление на министерството, цитирано от ТАСС/БТА

Тагове: ; ;