Дональд Трамп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп при вземането на решението за нанасянето на ракетния удар по сирийската авиобаза Шайрат е заел, че властите в близкоизточната страна не са използвали химическо оръжие в град Хан Шейхун.

Това се казва в публикувания материал във вестник Welt am Sonntag на известния със своите журналистически разследвания американец Сеймур Хърш, който още по време на иракската кампания бе един от първите, които разказаха за военните престъпления на американците.

След няколко дена администрацията на САЩ решила да се заеме с лансиране на гледната точка върху случилото се и събрала журналистите от водещите американски СМИ на закрит брифинг.

«Целта била следната: да се отрече твърдението на Русия, че използването на химическо оръжие е нагла лъжа, защото президентът Тръмп вече бил заявил за използването на газ зарин», пише Хърш.

Той отбелязва също, че болшинството американски СМИ реагирали положително на твърденията на Белия дом и започнали да обвиняват за случилото се Москва.

Нещо повече,  Welt am Sonntag съобщава, че вашингтонската администрация към момента на написването на статията по никакъв начин не е реагирала на многобройните въпроси на изданието за събитията в Хан Шейхун и удара по Шайрат.

Вестникът посочва също, че Хърш е разкрил на редакцията източниците си, а с основните от тях редакцията е успяла дори да разговаря лично.

Американските кораби атакуваха сирийската авиобаза с крилати ракети  Tomahawk през нощта на 7 април.

Вашингтон заяви, че атаката е била отговор на предполагаемата употреба на химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб на 4 април, за което Западът обвинява Дамаск.

Москва нарече удара по Шайрат агресия.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;