Мафиотската държава Унгария при премиера Виктор Орбан напомня путинската Русия, сега, пише в статията си за Project Syndicate бившият министър на образованието на Унгария Балинт Мадяр, политикът шантажира ЕС, заплашвайки да се хвърли в обятията на Русия.

След подането на комунизма много страни в Централна и Източна Европа се надяваха, че регионът се движи към либерална демокрация, пише в статията си Мадяр.

Но в много бивши комунистически страни старите системи на патронаж и корупция оцеляха и придобиха нови форми – а това, което се считаше за преходен период, стана постоянно явление.

Авторът на статията нарича Унгария “мафиотска държава”, уточнявайки, че тя е станала такава по време на последните седем години при управланието на Виктор Орбан.

Унгария, според него, е уникална с това, че се присъединила към ЕС и се е движила към либералната демокрация, но преди да смени курса си.

С това тя се отличава от другите “мафиотски държави в региона – Русия, Азербайджан и т.н. – които преминали през потока на олигарсите или веднага се насочили към комунистическа диктатура, пише авторът.

В тези страни, отбелязва екс-министърът, олигарсите и организираните престъпни групировки не са завземали властта, а са създали свой елит, завземайки икономиката.

В резултат се получила смес от престъпи групировки и “приватизирана държава-паразит”.

В тези “мафиотски държави” ключовите решения се вземат чрез неформални механизми, създадени от режима.

“Трудно е да се разруши мафиотската държава на Орбан. Неговата структура, построена на принципа на пирамидата и напомняща структурата на властта на путинска Русия, изглежда почти вечна.

Струва си да отбележим, че в Украйна трябваше да се случат няколко революции – отначало при Леонид Кучма, след това при Виктор Янукович, за да се попречи на изграждането на подобна система”, твърди авторът.

Общите ценности, на базата на които бе създаден ЕС, според Мадяр, окончателно си сриват от орбановата Унгария.

Брюксел на този етап не иска да вземе сериозни мерки към Будапеща, защото се страхува, че така ще тласне страната в обятията на Русия.

News Front

(редакцията не споделя твърденията в тази статия, само информира читателите си за дълбините на менталното падение, което се забелязва в целия прозападен европейски елит)

Източник: https://www.project-syndicate.org/commentary/orban-hungary-mafia-state-by-balint-magyar-2017-06

Тагове: ; ; ; ; ; ;