Митинги под лозунгите «Смърт на империалистите от САЩ» и «Време е от думи да се мине към дела» се провеждат във всички региони на КНДР.

Поредният плисък на антиамерикански настроения започна в страната във връзка с настъпилата в неделя 67-годишнина от началото на Корейската война през 1950-1953 г., която в Пхенян наричат Отечествена и освободителна.

В масовите мероприятия участват бойците от Корейската народна армия, партийни и държавни дейци, служители в министерствата, представители на женските и обществени организации.

Информационна агенция ЦТАК

препоръчва на администрацията на президента Доналд Тръмп «да извлече полезен урок от поражението на САЩ в този провокиран от тях 3-годишен въоръжен конфликт на Корейския полуостров».

«По време на бойните действия в тези години окончателно бе разрушен митът за непобедимата американска армия», се отбелязва в коментарите на информационната агенция.

Съдейки по материала, народът и армията на КНДР «горят от желание да нанесат съкрушителен удар по САЩ, които век след век извършват чудовищни престъпления по отношение на корейската нация».

В Пхенян са сигурни, че САЩ «отново ще претърпят поражение в битката срещу КНДР, която се е превърнала в азиатска ядрена и ракетна държава».

През 1950 г. дългият период от взаимни заплахи срещу Севера и Юга на Корейския полуостров се изля във въоръжен конфликт, който стремително прерасна в широкомащаба война.

На страната на Южна Корея воюваха американски войници в състава на силите на ООН, на страната на КНДР — китайски доброволци.

Народната република получи помощ от СССР.

В резултат на 3-годишните бойни действия на Корейския полуостров, които доведоха до огромен брой човешки жертви и разрушения, стана връщането на предвоенното състояние на разделяне не Кореите на Северна и Южна по 38-ия паралел.

Доколкото Корейската война завърши с подписването само на споразумение за примирие, КНДР и САЩ технически и до днес се намират в състояние на военно противодействие.

Пхенян нееднократно предлага на Вашингтон да се подпише мирен договор, ако САЩ се откажат да провеждат в бъдеще военни маневри и други враждебни действия.

Но САЩ игнорират тази инициатива на Северна Корея.

В резултат, както подчертават в КНДР, на Пхенян не му остава друг избор, освен укрепване на националните ядрени сили за сдържане на евентуалната бъдеща американска агресия.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;