Египет преотстъпва два острова на Саудитска Арабия

Египет преотстъпва два острова на Саудитска АрабияЕгипетският президент Абдел Фатах ас Сиси ратифицира споразумение за морски граници, с което Египет преотстъпва на Саудитска Арабия два необитавани острова в Червено море, предадоха Ройтерс и Франс прес.
Споразумението е политически деликатно за Сиси, който разчита на Саудитска Арабия като на ключов съюзник, дал милиарди долари помощ на Египет. То породи масово обществено недоволство и улични протести в Египет заради отказа от суверенитет над островите.
Миналата седмица египетският парламент одобри плана, който отстъпва на Саудитска Арабия островите Тиран и Санафир. Решението от 14 юни дойде след три дни бурни дебати, в които опозиционни депутати прекъсваха заседанията със скандиране на лозунги, критикуващи преотстъпването на островите на Саудитска Арабия, припомня Франс прес.
Абдел Фатах ас Сиси във вторник заяви, че островите трябва да бъдат върнати на собствениците им.
«Нациите се управляват от конституции и закони, а не от капризи или емоции», заяви той.
За някои египтяни двата острова са важни символи, тъй като са свързани с четирите войни между Египет и Израел. Тиран и Санафир са стратегически разположени на входа на залива Акаба и позволяват да се контролира достъпът до израелското пристанище Ейлат благодарение на Тиранския проток.
Именно затварянето на този проток от радетеля на панарабизма и президент на Египет Гамал Абдел Насър предизвика израелско-арабската война от 1967 г., след която Израел окупира Синайския полуостров и тези два стратегически острова, които са разположени близо до южния край на този полуостров. Мирното споразумение в Кемп Дейвид от 1979 г. върна на Египет териториите му, но му забранява да разполага там войски.
Египетските власти аргументират връщането на двата острова с обяснението, че те са принадлежали на Саудитска Арабия, но през 1950 г. Рияд е поискал от Кайро да поеме защитата им/БТА

Коментари:

Зареждане ...