Федералната разузнавателна служба на Германия (BND), според информация на Der Spiegel, в продължение на много години е шпионирала хиляди обекти в САЩ, в това число в Белия дом и военните ведомства.

Както твърди изданието, “в периода от 1998 до 2006 г. шпионажът се е осъществявал на основание на 4 хиляди т.нар. селектори – търсения, насочени към американски обекти”

В миналото буря от негодувание предизвика информацията за това, че широкомащабното следене е било практикувано от Американската агенция по сигурността – бил е подслушван дори телефонът на канцлера Меркел.

Главата на германското правителство реагира и фактът получи гласност чрез фразата за това, че “е много лошо да се шпионират приятелите”, се казва в статията.

Сега се оказва, че и BND

не се е срамувала да шпионира правителствени обекти във Вашингтон

Сред целите на външното разузнаване са били и министерството на финансите на САЩ, и Държавния департамент, а и дори Белият дом, съобщава изданието.

Спецслужбите на Германия, продължават авторите на публикацията, “са извършвали следене на телефоните, а също на електронната поща на такива американски компании, като Lockheed Martin, космическата агенция NASA, правозащитната организация Human Rights Watch, различни американски университети.

Освен това, на мушката са попаднали и различни военни ведомства на САЩ, над сто чуждестранни посолства във Вашингтон, МВФ и вашингтонското бюро на Лигата на арабските държави.

Както пишат авторите на статията, BND по никакъв начин не е коментирало информацията.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;