Лидерът на опозиционните британски лейбъристи Джереми Корбин ще се опита да наложи произвеждане на нови парламентарни избори, след като подобри позициите си на вота от 8 юни, на който премиерът Тереза Мей изгуби абсолютното си мнозинство в парламента, съобщи в. «Дейли мирър», цитиран от Франс прес.
Корбин заяви за таблоида, че според него е «безумно» Мей да остава на власт, след като тя «изглежда не е постигнала споразумение с Демократичната юнионистка партия (ДЮП) две седмици след изборите».
С 317 места от 650 Консервативната партия на Тереза Мей вече трябва да разчита на подкрепата на десетимата депутати от малката северноирландска ултраконсервативна ДЮП, за да достигне абсолютно мнозинство в Камарата на общините.
До момента няма обявено споразумение между двете партии, които продължават да преговарят. Възможно е правителството да претърпи неуспех на вота на доверие, който е насрочен за 29 юни.
След представянето на законодателната програма на правителството на 21 юни Джереми Корбин заяви, че е готов да замени Тереза Мей на премиерския пост. Готови сме да съставим правителство на малцинството, ако това правителство падне, което може и да се случи», заяви той пред депутатите.
В петък Корбин за пръв път изпревари Мей в допитване на въпрос кой ще е най-подходящ за премиер. 35 процента от анкетираните подкрепиха Корбин, а 34 процента — Мей. Изследването на ЮГав бе извършено на 21 и 22 юни сред 1670 души/БТА

Тагове: ; ; ;