The Washington Post  притежава информация за това, че през август миналата година Барак Обама е получил от ЦРУ разузнаватели данни за съпричастността лично на Владимир Путин към намесата в президентските избори в САЩ.

В отговор Обама подготвил скромен пакет от мерки, включващи икономически и дипломатически санкции, той се разпоредил също да се разположи в руската инфраструктура кибероръжие.

Както съобщава изданието, решението да се възползва от този цифров еквивалент на бомбата, може вече да бъде взето само от Тръмп.

В началото на август миналата година в Белия дом пристигнало писмо от ЦРУ, чието съдържание било предназначено само за Барак Обама и трима негови главни помощници.

Както станало известно на The Washington Post, в писмото имало истинска “бомба от разузнавателни данни” – информация, получени от източници на ЦРУ, дълбоко внедрени във върхушката на руската власт, за пряката съпричастност на президента Путин към намесата в президентските избори в САЩ с цел дискредитиране на техните резултати.

Американското разузнаване, съобщава изданието, прихванало някои указания на Путин за постигането на “дръзки цели” с тази операция: да се разгроми или поне да се нанесе ущърб на Хилъри Клинтън и да се помогне за избирането на нейния опонент Тръмп.

Тази разузнавателни дани били дотолкова достоверни, че директорът на ЦРУ Джон Бренън ги излючил от ежедневния брифинг.

Писмото от ЦРУ пристигнало с указанието незабавно да се върнат материалите след тяхното прочитане, уточнява изданието.

Срещите в залата за оперативни съвещания напомнили за протоколите за безопасност при обсъждането на убийството на Усама бин Ладен в Пакистан.

Материалите, събрани от разузнаването на Путин, вестникът ги нарича “изключителни на много нива”, защото руският президент в миналото бил част от КГБ и бил “трудна мишена”.

The Washington Post по молба на американските власи не публикува част от получената от вестника информация.

Пет месеца след получаването на тази информация от ЦРУ администрацията на Обама тайно обсъждала десетки различни варианти за отговор на действията на Русия, включително кибератаки над руската инфраструктура, публикуване на материали на ЦРУ и санкции срещу руски чиновници.

Едва в края на декември Обама одобрил “скромен пакет от мерки”, където влизали “главно символични” икономически санкции, наложени над 35 руски дипломати и затваряне на двата жилищни комплекса, модифицирани, според даните от разузнаването, с цел шпионаж.

Освен това, Обама одобрил, за което по-рано не се било съобщавало в пресата, тайна мярка – разполагането в руската инфраструктура на кибероръжие, “цифров еквивалент на бомба”, която ще бъде взривена, ако Вашингтон види рязко изостряне на отношенията с Москва.

Когато Обама напуснал поста си, този проект бил още на стадий планиране, затова само президентът Тръмп може да реши да се възползва ли от тази възможност, съобщава The Washington Post.
News Front

Източник: https://www.washingtonpost.com/graphics/2017/world/national-security/obama-putin-election-hacking/?utm_term=.8ffa72696efa

Тагове: ; ; ; ; ; ;