Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предупредило президента Барак Обама още през август 2016 г., че хакерските атаки срещу Демократическата партия, извършени през предишния месец, са били предприети по нареждане на руския президент Владимир Путин. Целта е била да се навреди на Хилари Клинтън и да се помогне на Доналд Тръмп в кандидатпрезидентската кампания, писа вчера в. «Вашингтон пост», цитиран от Франс прес.
Агенцията отбелязва, че предупреждението е било отправено няколко месеца преди Съединените щати да обвинят открито на 7 октомври 2016 г. Русия за хакерските атаки срещу Демократическата партия. Едва през януари тази година САЩ обвиниха поименно руския президент Владимир Путин, че се е опитал да дестабилизира американската изборна система, да подкопае шансовете на Хилари Клинтън и да помогне на Доналд Тръмп.
Според «Вашингтон пост» още през август 2016 г. Барак Обама е наредил на разузнаването и на службите за сигурност да съберат възможно най-много информация за евентуалната руска хакерска намеса и да изготвят списък с възможни наказателни мерки срещу Русия, вариращи от икономически санкции до кибератаки.
През септември, в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Китай, Обама е говорил директно с Путин за евентуалната руска намеса в изборите. Освен това на 4 август миналата година е имало телефонен разговор между директора на ЦРУ Джон Бренан и ръководителя на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников. Бренан е предупредил Бортников Русия да не се меси в изборите. А на 31 октомври по сигурен дипломатически канал Вашингтон е изпратил на Москва съобщение, в което е дал ясно да се разбере, че всякаква намеса в изборите на 8 ноември би била неприемлива.
Обама обаче не е искал да реагира на предполагаемата руска намеса преди изборите, страхувайки се, че Русия може да извърши кибератаки в деня на вота, както и какво ще е тълкуването на републиканците на подобни негови действия. Той разреши въвеждането на санкции срещу Русия едва на 29 декември миналата година. Тогава бяха въведени икономически санкции срещу руските тайни служби, експулсирани бяха 35 дипломати, обявени за шпиони, и бяха затворени две руски дипломатически резиденции в САЩ.
Обама освен това е наредил тайно свръхсекретна съвместна операция на ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (АНС) и американското киберкомандване. Съгласно тази операция е трябвало да бъдат внедрени в руски инфраструктури «спящи злонамерени програми», които в случай на ескалация на напрежението да бъдат задействани, пише в. «Вашингтон пост». Американският ежедневник отбелязва, че нищо не показва, че тази заповед на Барак Обама е била отменена от неговия наследник на президентския пост Доналд Тръмп.
Сегашният американски президент реагира на публикацията, като разкритикува действията на своя предшественик във връзка със случая, предаде Франс прес.
«Сега бе разкрито: администрацията на Обама е знаела доста преди 8 ноември за намесата на Русия в изборите. Тя обаче не е направила нищо. ЗАЩО?», написа Тръмп в Туитър — предпочитаното от него средство за комуникация/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;