Съединените щати увериха, че продължават военната комуникация с Русия за Сирия, предаде Франс прес, като се позова на американски военен говорител.
В понеделник Москва обяви, че прекратяване взаимодействието с Вашингтон по меморандума за избягване на инциденти в близкоизточната страна след свалянето ден по-рано на сирийски бомбардировач от американски изтребител. Русия разкритикува САЩ, че не са я предупредили предварително.
Според цитирания американски военен говорител полковник Райън Дилън обаче въоръжените сили на двете страни продължават да комуникират.
Той не уточни дали Русия е предупредила Съединените щати за ударите с крилати ракети, изстреляни от нейни кораби, срещу обекти в Сирия на групировката «Ислямска държава».
Представител на американските въоръжени сили, пожелал да запази анонимност, обаче каза, че Москва е уведомила Вашингтон.
Руското министерство на отбраната се ограничи да съобщи, че е предупредило Израел и Турция, без да спомене оглавяваната от САЩ коалиция, отбелязва АФП.
Коалицията обяви, че е убила при въздушен удар в Сирия финансист на «Ислямска държава», предаде още Франс прес, като се позова на нейно комюнике.
Фауаз Мохамед Джубайр ар Рауи бил включен в списък със санкции на американското министерство на финансите. Той отговарял по-конкретно за купуването на оръжия от джихадистката групировка и за превеждането на възнагражденията на нейните чуждестранни бойци.
Коалицията уточни, че е убила Рауи, който е сириец по произход, при въздушен удар, нанесен на 16 юни в източния сирийски град Букамал, в провинция Дейр аз Зур, близо до границата с Ирак.
«Усилията на коалицията за дезорганизиране на финансовите мрежи на групировката «Ислямска държава» ограничиха нейните възможности за прехвърляне на средства и за изнасяне на тероризъм», се отбелязва в комюникето/БТА

Тагове: ; ; ; ;