СССР можеше да победи нацистка Германия и без съюзниците. В това, както съобщава британският вестник The Times,  са сигурни 63 % от руснаците. Изданието отбелязва, че е нараснал процентът на гражданите, които считат основана причина за чудовищните загуби от страна на СССР внезапното нападение над Германия, а не нейното военно-техническо превъзходство.

Съветските войски биха могли напълно да се справят и сами с нацистка Германия без помощта на съюзниците.

В това, както пише британското издание, са уверени запитаните от Левада Център руснаци.

Две трети от респондентите оценяват положително ръководството на Сталин по време на Великата Отечествена война, независимо от огромните загуби от страна на СССР.

36% от руснаците на въпроса, защо загубите от съветска страна са повече от немската, избират варианта внезапостта на нападението, а 24 %военното и техническо превъзходсво на Германия.

Само 12 % са заявили, че за гибелта на 27 милиона съветски граждани е съдействало сталинското ръковдство, което не се интересувало от жертвите.

През 1997 г., отговаряйки на същия въпрос, този вариант е бил избран от 34 % от респондентите.

 Британският историк Антъни Бивор съобщава за изданието, че счита, че СССР не е можел да победи във войната без помощта на съюзниците.

Бомбардировката на съюзниците над Германия, мащабът на американската помощ за СССР, са били необходими за победата, добавя Бивор.

Според друг британски историк, Макс Хъстингс, който е автор на няколоко книги за Втората световна война, големите човешки загуби от страна на СССР са предизвикани от това, че “от 1941 до 1944 г. западните съюзници цинично са оставили руснаците да воюват саи срещу немците”.

Хъстингс твърди, че СССР би могъл да спечели войната и без съюзниците, защото икономиката на Германия е била значително по-слаба, отколкото се е считало, но победата би заела значително повече време и загубите за съветския народ биха били още по-страшни.

News Front

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/stalin-would-have-won-without-allies-say-russians-273gb2qdv/

Тагове: ; ; ; ; ;