Пресцентърът на Министерството на външните работи на България информира, че заместник-министър Георг Георгиев е провел среща със заместник-ръководителя на посолството на САЩ в София Мартина Стронг. В хода на разговора е направен преглед на стратегическото партньорство и специално сътрудничеството ни в областта на сигурността и отбраната.
Заместник-министър Георгиев даде висока оценка за активния диалог между  България и САЩ в сферата на сигурността и отбраната. Отбелязвайки приноса на САЩ той посочи, че общите ни усилия в борбата срещу тероризма, допринасят не само за националната сигурност на България, но и за сигурността на Европейския съюз, на част от външната граница на който е разположена България. Георг Георгиев потвърди ангажимента на страната ни за поетапно увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП в съответствие с решенията, взети на Срещата на върха на държавите-членки на НАТО в Уелс.
Засягайки визовия въпрос заместник-министърът на външните работи изрази надежда, че усилията, които страната ни полага за разрешаване на миграционните проблеми и опазване на границите, както и изпълнението от България на всички необходими технически и от областта на сигурността критерии за присъединяване към Програмата на САЩ за безвизови пътувания, ще бъдат оценени от САЩ и ще бъде намерено сполучливо взаимно-приемливо решение.

Тагове: ; ; ;