Пресслужбата на Министерството на външните работи на България съобщи за посещението на вицепремиер Екатерина Захариева в Софийския университет.
Ето какво каза министър Захариева там:
„Убедена съм, че след многото кризи Европейският съюз ще излезе по-силен. След такива кризи се раждат нови идеи. Брекзит показа единното мнение на Съюза”, заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в изказването си на международната конференция „България и ЕС – 10 години и едно председателство между предизвикателства и надежди.”
Форумът под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова се провежда СУ „Св. Климент Охридски“ по повод 10-годишнината от присъединяването на България към ЕС и основаването на международната магистърска програма „Право на ЕС”, която се подкрепя от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и посланика на Френската република Н. Пр. Ерик Льобедел. Конференцията бе открита от доц. дюн Атанас Семов – ръководител на международната магистърска програма „Право на ЕС”. Приветствията отправиха още г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България и проф. дфн Атанас Герджиков – ректор на Софийския университет.
В речта си вицепремиерът Екатерина Захариева изброи съвременните предизвикателства пред Европейския съюз: тероризма, миграцията, забавянето на икономиката, забавянето в реформите в съдебните системи, като изтъкна, че на този фон предстои и Българското председателство на Съвета на ЕС.
„Трябва да спрем за обвиняваме Брюксел за всички неуспехи, а ние да се окичваме само с успехите в България. Когато сочим с пръст някого, ще сочат с три пръста към нас”, каза още първият ни дипломат. 
По думите на Захариева, страната ни ще трябва да дефинира приоритети, които ще се отразят върху цялата европейска общност и да предложи решение за ефективната промяна на политиките на Съюза. Българското председателство има и ключова роля в изготвянето на многогодишната финансова рамка за периода след 2020 г. Приоритет е и засилването на регионалното сътрудничество с цел изграждане на общия Енергиен съюз.
По думите на българския вицепремиер Екатерина Захариева усещането у гражданите, че системата е в криза, води и до чувствително намаляване на доверието към ЕС. Въпреки това България е сред държавите, които най-много подкрепят европейските институции. Затова и първостепенна задача на европейските политици е да приближат Съюза до хората, да помогнат на европейските граждани да получат задълбочени познания как работи Европейският съюз. Очакванията са ЕС да продължи да е съюз на демокрация, свободи и човешки права, но да има политики за икономически просперитет и сигурност. Не само в България, но и в редица други европейски държави се извършват реформи в съдебните системи, за да са ефективни, бързи и близо до хората.
„Все още 80% от европейските граждани подкрепят четирите фундаментални свободи, 70% подкрепят единната европейска валута, а 66% са с убеждение, че ЕС дава мир, сигурност и просперитет”, посочи Екатерина Захариева и сподели, че Министерството на външните работи има идеи за провеждане на дебати в България за бъдещето на Европейския съюз – да се чуе гражданско общество, а не само държавни служители и политици.  

Тагове: ; ;