Според съобщението на журналистите от The Times, руските хакери са пуснали за продажба в специализиран ресурс десетки хиляди сметки и пароли на британски чиновници, в това число на министри, дипломати и полицаи.

Съдейки по списъка, чиновниците са пренебрегнали препоръките да се използват трудни и различни пароли, затова сега могат да станат жертва на шантаж и прочие незаконна дейност.

 Сред десетките хиляди пострадали чиновници, например, е министърът на образованието и министърът по бизнес отношенията.

Националният център по киберсигурност, който е трябвало да защити Великобритания от подобни заплахи, след като са му съобщили за изтичането на информацията, е заявил, че ще пусне ново ръководство за правителствените департаменти.

В списъка се съдържат данните от такива уеб сайтове като LinkedIn, MySpace и прочие по-малки портали.

Експертите по сигурността предупреждават, че хакерите могат да използват информацията, за да проникнат в правителствените акаунти, особено, ако чиновниците използват едни и същи пароли в различни сайтове.

Нещо повече, пострадалите могат да станат жертва на шантаж и фалшификация, ако тези пароли бъдат използвани за получаването на лична информация за персоналните сметки в социалните мрежи.

И макар в официалното ръководство да е посочено, че паролите трябва да бъдат достатъчно трудни, много чиновници, както е очевидно, използват лесни кодове.

Например, някой е направил своя парола името на родната си страна, а друг – името на свой роднина.

Дори главата на отдела към британското МВнР, който отговаря за информационните технологии, е използвал несигурна парола, която в този списък се среща над 3700 пъти.

Както отбелязва The Times, някои от тези данни може вече да са остарели и отдавна да не са актуални.

News Front

Източник: https://www.thetimes.co.uk/edition/news/russian-hackers-trade-british-ministers-email-addresses-and-passwords-hqtr7pv9z

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;