Партията на Юлия Тимошенко подготвя законопроект, който ще внесе в Радата за отстраняването от власт на заемащия постта президент на Украйна Петро Порошенко.

Няколко парламентарни фракции  в  Украйна също  смятат да задействат процедурата по импийчмънт за Порошенко.

Припомняме, че първи импийчмънт поискаха нашите сънародници в Украйна, след поредния брутален акт от страна на украинските националисти, които нападнаха общинския съветник Василий Кащи.

Българската общност там излезе на отчаян протест срещу беззаконието и престъпните действия на режима на Порошенко, обвинявайки го в грубо нарушаване на човешките права и поиска помощ от родината си България.

 

Съответно, у нас последва светкавична реакция с акция пред украинското посолство в подкрепа на българите в Украйна, също така патриарх Неофит Български изпрати писмо до Порошенко, и дори българската общност в Лондон и в Москва излезе на протест.

Първи българите извикаха: спрете терора в Украйна!

 

 

Сега оставката на Порошенко искат и представителите на Опозиционния блок, партия

» Самопомощ» и няколко депутати извън фракциите . Конституцията на Украйна предвижда възможност за импийчмънт на президента по принцип, но закон регулиращ процедурата така и няма за последните 25 години независима Украйна.

Сега законопроектът вече е внесен във Върховната Рада и скоро предстои да бъде разгледан. Както се казва, никога не е късно.

И въпреки, че  член 111 от Конституцията на страната предвижда възможност за отстраняване на президента, на практика махането му от власт е почти невъзможно, поради липса на регламентиращ закон. Което си е доста удобно. За Порошенко, който нарушава не само Конституцията, а се оказва, че не може да бъде и уволнен ( например за несправяне със задълженията на президент, основните от които :  да пази и защитава здравето и живота на гражданите си). 

Отделно, че след като не само че не пази живота и здравето на поданиците си, си позволява да нарушава правата и националните малцинства, сред които са и нашите българи.

Освен това, твърди, че изповядва «европейски ценности», с което съвсем основателно навежда на мисълта, че подобно поведение, вече може да говори за сериозно психическо заболяване. Защото нормален човек, още повече държавен глава не би се държал така. Въпросът е, че чисто по европейски ЕС много толерантно мълчи и не прави забележки на Порошенко, оставяйки го да говори на воля срещу Русия и да иска удължаване на санкциите.

 

Вече и на самите украинци, обаче взе да им писва и това няма да свърши добре, ако подобно «управляване» на страната продължи.

Най-безболезнената процедура  на фона на ужаса, който цари в Украйна след идването на Порошенко би била наистина отстраняване, уволнение.

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;