Държавният секретар на САЩ е подготвил програма за развитие на конструктивни отношения с Русия

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е разработил програма, в която са изложени трите основни направления в изграждането на конструктивни работни отношения с Русия. Това съобщи американският ресурс BuzzFeed,

позовавайки се на информация от източници от Държавния департамент.

ТРИТЕ СЪСТАВНИ ЧАСТИ

 Според наличните сведения, подготвеният от Тилърсън документ е засекретен и включва три основни положения. Първият акцент е поставен върху това да се докаже на Москва контрапродуктивността за двете страни на редица стъпки, които Вашингтон приписва на Русия. В частност, става дума за продажбата на оръжие на движението «Талибани» в Афганистан и инцидентите с американските дипломати в Москва.

Във всеки отделен случай на американската страна се предлага да даде отпор на подобни действия.

Вторият пункт от програмата предполага изграждането на взаимоотношения с Русия по посоки, отговарящи на стратегическите интереси на САЩ.

Сред тях спадат — прекратяването на войната в Сирия, разгромът на терористичната организация Ислямска държава, денуклеаризацията на Корейския полуостров и съвместната работа в сферата на киберсигурността.

На трето място е важността на запазването на отношенията в сферата на «стратегическата стабилност» с Русия, отбелязва източникът.

Ролята на съседите липсва

BuzzFeed в публикацията си обръща внимание на общите черти на дадения документ със стратегията на администрацията на Барак Обама от 2015 г, когато курсът спрямо Русия започна да се променя към захлаждане.

При Обама имаше четвърта точка, която липсва в програмата на Тилърсън.

Става дума за оказването на мащабна подкрепа на съседите на Русия в Източна и Централна Европа, в това число за сметка на ресурсите на НАТО, пояснява ресурсът.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;