САЩ оказват натиск върху страните от ЕС да ликвидират изграждането на газопровода Северен поток-2”, сподели дипломатически източник от Брюксел.

САЩ искат да погребат проекта, защото, пристъпвайки към продажбата в страните от ЕС на техния сгъстен газ, те се сблъскват в Европа с конкуренция в лицето на Газпром, отбеляза събеседникът.

По-рано вицепредседателят на Еврокомисията Марош Шефчович заяви, че еврокомисарите разчитат да получат от страните от ЕС мандат за преговори с Москва за създаваето на юридическата база, на основата на която трябва да работи “Северен поток-2”.

Проектът предполага изграждането на две линии на газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра газ за година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Новият тръбопровод се планира да бъда построен заедно със “Северен поток”.

Върху “Северен поток-2” не се разпростират всички правила за вътрешния пазар в Европейския съюз и третия енергопакет, защото тръбата няма да преминава по наземната част на ЕС.

Затова ЕК искат да съгласува с Русия ключовите принципи, които биха станали база за работата на газопровода.

Ето и принципите – прозрачност при функционирането на газопровода, недискриминационни трарифи, достъп на трети страни до възможността да изпомват “синьо гориво”, а също разделяне на дейностите по продажбата и транспортирането на газта.

Сенатът на конгреса на САЩ одобри маналата седмица новите санкции срещу Русия.

С отделна точка в документа е посочено намерението на САЩ да “противодействат на изграждането на газопровода “Северен поток-2”.

Новите санкции предизвикаха недоволството на ЕС.

Канцлерът на Австрия и външният министър на Германия видяха в законопроекта заплаха за енергоснабдяването на Европа, подчертавайки, че политическите инструменти не бива да бъдат свързани с икономическите интереси.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ;