На смяна на еднополярната хегемония на САЩ, която не се ползва от 2014 г. с всеобщо одобрение, може да дойде многополярния модел, включващ алианс между Русия и Китай, заяви по време на конференция на научно-изследователския институт Диалог на цивилизациите експертът от Източна Европа Ричард Саква.

Според съветника на президента на Русия Сергей Караганов, Русия не просто се стреми към алианса с Китай, но и ще  го подкрепи чрез оръжие и ресурсив случай на конфликта на Пекин с Вашингтон.

 Еднополярният свят начело със САЩ, възникнал след разпадането на СССР, от 2014 г. не намира всеобщо одобрение. До този извод достигнаха експерти по геополитика от пет страни, взели участие в конференцията на берлинския научно-изследователски институт “Диалог на цивилизациите”, пише журналистът Томас Фасбендер за изданието.

Независимо от единодушния извод, между западните и руските изследователи възникнаха и разногласия.

На изявлението на професора от Чикагския университет Джон Мерсхаймер за “международния либерален ред” съветникът на президента на Русия, професорът от Висшата школа по икономика Сергей Караганов възрази, че “това нито е либерален, нито е ред”.

Според учения, на другите страни се натрапва “специфична западна версия на либерализма” и навсякъде, където Западът се обявява като политическа сила, възникват “хаос и безредици”.

Всъщност, претенциите на Запада са се изчерпили с признаването на разделените югославски републики  през 1991 г, отбеляза Караганов.

На свой ред специалистът по Източна Европа от Университета Кент Ричард Саква отдели два подхода в посткомунистическеския свят.

Първият, провалилият се подход, основан на постулата на Горбачов за “Европа от Лисабон до Владивосток”.

В съответствие с него се осъществяваше пропагандата на Запада, което се отрази в експанзията на ЕС и НАТО.

През 2014 г. Русия фактически спря своята експанзия в Украйна.

Според прогнозата на Саква, възможен е трети вариант на световно устройство, който ще се определи от “господсвото на САЩ и от алианса между Китай и Русия”.

Караганов «решително подкрепи идеята за такъв алианс, пише авторът на материала.

Макар от културна гледна точка Русия да принадлежи на Европа, в геополитически план и в плана на националната идеология тя е евразийска страна, подчерта руският експерт.

При възможния военен конфликт между Китай и САЩ Русия ще окаже помощ на китайците с оръжие и ресурси.

Тази война може да се случи значително по-рано от конфликта на Запада с Европа, добави Караганов.

На въпроса за бъдещето на Европа участниците в конференцияа не успяха да дадат отговор, пише авторът.

Според Марсхаймер, нито една страна в Европа не притежава достатъчно сила, за да се превърне във водеща след отстъпването на САЩ

Караганов заяви, че концепцията на Европейския съюз е “отхвърлила нормативния потенциал на националните държави, но не е предложила в замяна нищо равнозначно”.

Вероятно Европа ще остане “континент за туристи и Диснилент за потребление и морал в политиката”, резюмира руският експерт.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;