Пресслужбата на българския президент  Румен Радев съобщи, че държавният глава е изразил пред гръцкия президент Прокопис Павлопулос благодарност за подкрепата на Гърция за членството на България в ЕС.

Подкрепата ви за приемането ни в Шенгенското пространство също е от особена важност, защото само това е начинът да гарантираме ефективна борба с нелегалния трафик на хора и срещу тероризма в региона. Крайно време е това да разберат и останалите страни — членки на ЕС, това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с колегата си от Гърция.

Румен Радев е на двудневно държавно посещение в Гърция. Визитата е първото посещение на държавния глава в региона на Югоизточна Европа след встъпването му в длъжност.
«Гърция категорично подкрепях присъединяването на България към ЕС, изключително добре работим и си сътрудничим в ЕС. Но е налице един висящ въпрос — присъединяването на България към Шенгенското пространство — нещо, което ние подкрепяме с всичките си усилия, защото считаме, че така трябва да бъде и ще бъде, изрази позицията на страната си президентът Павлопулос.

Тагове: ; ; ;