По време на предизборната кампания в САЩ  Доналд Търмп обеща да не започва войни в Близкия Изток, пише The Times.

Според изданието, именно заради това обещание Русия и Иран понастоящем проверяват решимостта на американския лидер в този регион.

САЩ и приятелите им, в това число британските спецчасти, тихичко се пързулнаха в необявената и непланирана война със сирийския режим и неговите съюзници — Русия и Иран, пише изданието.

Колкото и да е парадоксално, това се случа, поради факта, че по време на предизборната си кампания Тръмп обеща да не се включва във войни в Близкия Изток, се казва в статията.

Сега Русия и Иран проверяват решимостта на американския президент в този регион.

Американският изтребител  F/A-18E Super Hornet свали сирийския самолет, а това е четвъртият случай за един месец на боен сблъсък между САЩ и «режима».

Сирийците, както пише британското издание, се опитаха да прехвърля вината върху американците, които пречат на Дамаск да се бори с ИДИЛ.

«Доколкото силите със специално предназначение на САЩ, Британия и другите страни заедно с местните опълченци участват в тази ужасна война с ИДИЛ в Сирия от времето на битката за Кобани през 2014 г., това това изявление изглежда доста пресилено», пише изданието.

В същото време «режимът» с подкрепата на опълченците, на които помага Иран, понастоящем се движат на изток към иракската граница.

Дамаск се опитва да си върне толкова територии, колкото е възможно.

Но никой, в това число сирийското правителство, не знае колко дълго САЩ планират да останат в Сирия, след като подконтролните им сили завземат столицата на ИД Рака.

Иранците също имат причини да желаят напускането на САЩ.

Присъствието на САЩ ще стане пречка за очевидната задача на Техеран — да постигне това, че приятелските му опълченци да контролират границата между Сирия и Ирак от двете страни.

А ударът с балистични ракети по ИД, който бе нанесен от Иран в същото време, когато сирийският самолет атакуваше подкрепяните от САЩ сили, може да се разглежда като предупреждение за сериозността на Иран.

Тези ракети могат да долетят до всяко ъгълче на Близкия изток, в това число да единствената реална червена линия на Вашингтон — Израел.

В същото време американския президент Тръмп не само иска да си отиде от Сирия и да сключи сделка с Русия, той застава и срещу Иран.

Но, както отбелязва изданието, последното изключва първото.

Тръмп бе предупреден за това.

«Не е изненада, че Сирия и Иран така бързо забелязаха това противоречие при господин Тръмп и решиха да го изпитат», прави изводите си изданието.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;