Министерството на отбраната на САЩ през 2007 г. е изразходвало $94 млн за закупуването за полицията в Афганистан на камуфлажна униформа, предназначена за действия в гориста местност, макар растителността в тази страна да е само 2 % от територията.

Това съобщи в сряда американското списание Newsweek.

То публикува доклад на апарата на генералния инспектор на правителството на САЩ по въпросите за реконструкцията в Афганистан Джон Сопко.

Според него, Пентагонът е придобил за спомената по-горе сума от компанията  HyperStealth  над 1,3 млн комплекта  камуфлажна униформа и допълнително над 88 хиляди чифта панталони.

При избора на вида камуфлажна униформа американците са се доверили на вкуса на Абдула Рахим Вардак, който в онзи момент е заемал поста министър на отбраната на Афганистан.

«Решението на Министерството на отбраната да закупи униформа с особен камуфлаж не се е основавало на проучване на особеностите на афганистанския ландшафт.

През 2007 г. отговарящите за това сътрудници към Министерството на отбраната са заявили, че са прегледали уеб сайта на HyperStealth, а на министъра на отбраната на Афганистан му е харесало това, което е видял там. 

На него му е харесала разцветката за гориста местност и планински ландшафт», се казва в доклада.

Авторите на доклада са установили, че HyperStealth продава униформи с индивидуална разцветка, която е патентована и струва повече от стандартната.

Подобно необосновано разхищение е довело до увеличаване на общите разходи на правителството на САЩ с 40-43 %.

От 2008 г. подобни покупки са стрували на американския бюджет и данъкоплатците с $26-28 млн повече, посочва апаратът на генералния инспектор на правителството на САЩ по въпросите за реконструкцията на Афганистан.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;