Новоизбраният държавен глава на Франция Еманюел Макрон заяви, че свалянето на Башар Асад вече не е приоритет при разрешаването на сирийската криза, съобщават Ройтерс и ТАСС.

Свалянето на Башар ал Асад вече не е приоритет при разрешаването на кризата в Сирия, нужно ни е по-голямо съсредоточаване над борбата срещу тероризма, заяви Макрон в интервю за няколко европейски издания, включително за немското издание Sueddeutsche Zeitung.

«Вече не виждам премахването на Асад като предварително условие за всичко, защото не откривам някой, който може да стане негов легитимен наследник», каза Макрон.

Той призова да се подготви нов план за Сирия, в който приоритет да бъде борбата с тероризма.

«Тероризмът е нашият враг», подчерта френският лидер.

Според него необходимо е сътрудничество между всички страни, особено с Русия.

Макрон допълни, обаче, че използването на химически оръжия е «червена линия» за него, при установяването на която Франция е готова да се намеси и да нанесе авио-удари без подкрепата на САЩ.

«Ако има сведения, доказващи употребата на химически оръжия, а ние установим откъде идват оръжията, Франция ще отговори с авио-удари, за да унищожи складовете», зарече се той.

Еманюел Макрон подчерта още, че Башар Асад е враг на сирийския народ, но не и на Франция.

Той отново акцентира върху твърдението си, че приоритетът на Париж е борба с тероризма и увери, че Сирия няма да се разпадне.

Тагове: ; ; ; ; ;