Докато ЕС продължи санкциите срещу Крим, външният министър на Германия Зигмар Габриел отново разкритикува плановете на сената на САЩ да се въведат допълнителни санкции срещу Русия, пише списание  Focus.

Тези мерки могат да ударят и по европейските компании, а, освен това, не бива да се използват санкциите с цел да се изтласка от Европа руският газ и той да бъде заменен с американски, счита главата на немското МВнР.

Круизните лайнери от ЕС продължават да заобикалят пристанищата на Крим.

Освен това, забраната за експорт и инвестиране за европейските предприятия ще действа до 23 юни 2018 г.

Тези мерки засягат такива сфери, като енергетиката, транспорта и телекомуникациите в Крим — до такова решение стигнаха министрите на външните работи на ЕС на срещата си в Люксембург.

По отношение на антируските икономически санкции, които изтичаха в края на юли, не е взето на този етап никакво решение, отбелязва изданието. Впрочем, можем да не се съмняваме в това, че санкциите ще бъдат продължени, защото процесът по мирното регулиране в Украйна на този етап не се наблюдава.

Външният министър на Германия Габриел подчерта, че, според него, санкциите могат да бъдат отслабени, ако бъде постигнат прогрес при мирното регулиране на ситуацията в Украйна, но до момента, за съжаление, не е достигнато реално действащо примирие.

«Отговорността за това носят и двете страни — Украйна и Русия», счита главата на МВнР на Германия.

В същото време политикът за пореден път подложи на критика плановете на сената на САЩ да се въведат нови санкции спрямо Русия. Тези мерки могат да засегнат също европейските предприятия, които си сътрудничат с руския държавен концерн «Газром», подчертава изданието.

«Не бива да се използват санкциите за користни цели, за да се изтласка руският газ и така да се получи възможност да се продава американски», заяви Габриел.

«Смисълът на санкциите не е в това», добави той.

Според него, по въпроса за санкциите трябва да става въпрос да се запази единството в позицията на Европа и САЩ по отношение на Русия.

«Надявам се, че ще се наложи позицията на американския държавен секретар, който призовава към смекчаване на политиката на САЩ», отбелязва немският външен министър.

Санкциите, въведени от ЕС и Вашингтон по време на украинската криза при тясно съгласуване между двете страни, трябва да въздействат върху Владимир Путин, за да може той да повлияе върху проруските опълченци в източна Украйна с цел регулирането на конфликта, припомня  Focus
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;