В сутрешния блок на BTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че държавната руска корпорация „Росатом“ има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ „Белене“.

Според министър Петкова, това е много добър знак и сигнал.

Конструкторът по проекта е и изпълнител по реализацията му, а това вече е гаранция за сигурност за качеството на тази централа, допълни още тя.

Все още не е решено окончателно дали обаче ще се строи централата, стана ясно от разговора с министър Петкова.

Решението зависи и от доклада на БАН, който трябва да е готов през месец септември, той обхваща всички аспекти на проекта от правна, техническа и икономическа страна.

Държавата тепърва ще търси стратегически инвеститор за проекта, каза още Петкова.

След като платихме задължението си на „Атомстройекспорт“, до края на месец септември България ще има два завършени реактора, за тях трябва да решим какво ще правим.

Когато оборудването дойде в България, ще отделим активите и пасивите, свързани с проекта, тогава ще опитаме да реализираме успешна процедура по приватизация във връзка с този проект.

Ако процедурата по приватизация и намирането на инвеститор не се реализира успешно, тогава ще мислим за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“. Оборудването е съвместимо, отбеляза министър Петкова.

До момента в проекта е инвестиран сериозен ресурс – 1,4 млрд. лв. и 1,176 млрд. лв. за оборудване, тава са пари на българските данъкоплатци.

По тази причина сме длъжни да вземем най-доброто решение, така че този ресурс да бъде усвоен по възможно най-добрия начин, допълни министър Теменужка Петкова.

Водещите попитаха,  възможно ли е подновяването на енергийните проекти на Русия, включително „Южен поток“.

Министър Петкова отговори, че проектите, главно в газовата сфера, са много динамични.

Според нея, много важно за България е да запази ключовото си място като транзитьор на природен газ.

Много важно е страната ни да използва това свое географско предимство. Ние сме стана- членка на ЕС, затова всичко, което се случва или ще се случва на наша територия, ще бъде изцяло съобразено с европейското законодателство. Разбира се, че трябва да отстояваме националните си интереси“, каза Петкова

По отношение строителството на хранилището за радиоактивни отпадъци у нас министърът Теменужка Петкова заяви, че „няма нищо опасно в тази процедура. Това е ангажимент, поет към Европейската комисия – за изграждане на такова национално хранилище“.

В тази сфера предстоят три етапа – проектиране, избор на площадка и строителство. Парите идват по международен фонд „Козлодуй“ чрез Европейската банка за възстановяване развитие.

Водещите попитаха още: трябва ли да бъдат затваряни ТЕЦ-овете в страната.

Министър Петкова отговори, че това ще е много сериозен проблем, защото въглищните централи осигуряват близо 44% от електроенергията за страната.

„По тази причина ще се борим страната ни да получи дерогация от тези завишени изисквания, но всяка централа трябва да докаже, че разходите за инсталиране на сероочистващи устройства в пъти ще надвишават ефекта за екологията“, каза още Пекова.

Тя поясни, че след промяна в нормативната уредба на КЕВР при кражба на ток ще се плаща три пъти по-висока цена за електроенергията от досегашната, която всъщност била по-ниска от цената за изрядните платци.

Борбата с кражбата на ток ще е много сериозна, обеща министър Петкова.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;