Кирил и Методий са гордост за целия регион, трябва да оставим историята на историците, а не на политиците. Това коментира премиерът на Македония Зоран Заев по време на среща с български журналисти, цитиран от бТВ.

По думите му в учебниците, в които е учил, е пишело за Солунските братя, които са имали мисии из целия регион.

„Политиците не трябва много да се занимават с история. За нас Кирил и Методий са славянските просветители и това е факт, който 100 пъти повече ни свързва, отколкото ни разделя.

Знам за мисията им, учил съм за мисията им в Охрид, България, Русия и изобщо навсякъде, където присъства славянската писменост и това е нещо, което само може да ни сприятели и сплоти, но не може да ни отдалечи”, каза той.

По време на брифинга Заев посочи, че историята ни е обща и да оставим различията назад.

Попитан чий цар е цар Самуил, той заяви, че вероятно дебатът за това ще е вечен, но подчерта, че за него е по-важно в региона да има разбирателство и хората да живеят заедно.

„Това обаче е нашата обща европейска история. Искаме да гледаме напред и когато се връщаме към историята нека я използваме за сближаване, а не за разделяне”, категоричен беше той.

На въпрос за албанския език в Македония премиерът отговори, че в страната никой не е спрян да говори езика си, но не отговори дали ще бъде признат като официален.

Премиерът изрази надеждата си за инвестиции от България и в най-кратки срокове български компании да отидат с желанието да правят бизнес в Македония. Той добави, че очаква търговията между България и Македония да нарасне до обем от 1 млрд. долара, като в момента е 600 млн. долара.

България наистина може да помогне много на Македония за евроатлантическия й път — не само с постигнатото от нея, но и с грешките, които е допуснала, за да не ги правим и ние, каза Заев, цитиран от БГНЕС. В Македония има сериозна обществена подкрепа за присъединяване към ЕС.

Заев уточни, „че между двете страни е имало „дълъг период на хладни отношения — според мен по политически причини, който според мен вчера приключи“.

На среща с българския премиер Бойко Борисов и в присъствието на двамата министри на външните работи вчера са били обсъдени четирите отворени сегмента от договора за добросъседство. Трите са били окончателно затворени, останал е един, който Заев се надява да бъде решен „на едно кафе“ между двамата премиери и кабинетите.

Заев подчерта значението на реализирането на транспортния коридор №8, който ще премахне позитивните тенденции, които в момента са притежание на коридор №10 или север-юг, и ще открие перспективите за всякакъв вид икономическо сътрудничество. Това би помогнало за раздвижване бизнеса.

Македонският премиер нееднократно подчерта значението на добрите позиции, които България има в Европейския съюз и изрази надеждата си, че през 2018 г. Македония ще получи дата за началото за преговори за присъединяване към ЕС. Македония се надява и на положителни крачки по проблема, който „Гърция го има с нашето име“.

Заев отбеляза, че в Македония е имало разочарование от дългото поставяне на страната в чакалнята на ЕС. И изрази очакванията си страната му да получи поддръжка от съседите си – особено от тези, които са членки на НАТО и ЕС.

Заев изрази очакванията си за сътрудничество във всяка сфера между България и Македония: „Очаквам много спортни и културни прояви, увеличен брой търговски договори, което ще означава повишаване качеството на живота.“ Македонският премиер изрази значението на енергийния сектор на България за Македония – Скопие внася 40% от електричеството, от които голяма част идват от България

Посещението на Заев у нас продължава днес със среща с ръководството на БСП „Позитано” 20.

Припомняме мисиите на солунските братя:

  • при сарацините, в Багдадския халифат — на Кирил
  • Втора мисия при хазарите.
  • Мисия на Кирил и Методий във Великоморавия при княз Ростислав.

Тагове: ; ; ; ; ; ;