Назначаването в Саудитска Арабия на нов наследствен принц говори за това, че в кралството осъзнават необходимостта от икономически и политически реформи, при това борбата за власт продължава и ще бъде остра, счита съветникът на директора на Руския институт за стратегически изследвания Елена Супонина.

По-рано канал “Ал Арабия” съобщи, че саудитският крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд е сменил наследствения принц – вместо Мухамед бен Наиф е поставил 31-годишния син на краля Мухамед бен Салман.

Мухамед бен Наиф е лишен от поста глава на МВнР, който е предаден на принца Абдул Азиз бен Сауд бен Наиф.

Супонина припомни, че с името на принца Мухамед бен Салман е свързана йеменската военна кампания, която Саудитска Арабия води вече повече от две години, а също проектът за икономически реформи в кралството.

“Приетото от краля решение показва, че Саудитска Арабия разбира необходимоста от провеждането на икономически и политически реформи. Но борбата за власт в кралството ще продължи и ще бъде остра”, отбеляза експертът.

“Това, което се случва в Саудитска Арабия, означава коренна реформа по въпроса за престоланаследничеството- Ако в продължение на голяма част от съществуването на Кралство Саудитска Арабия властта се предаваше от брат на брата, то сега виждаме нещо ново: към властта се насочва не брата на краля, а един от неговите синове.

И напускането на предишния наследствен принц Мухамед бен Наиф не беше брат на негово величество, а племенник.

Т.е. такъв вид рефома се подготвя и денс, тя започна всъщност още през 2015 г., когато крал Салман се изкачи на престола”, каза Супонина.

“Мухамед бен Наиф имаше по-голям опит. За две годинин синът на краля набра политичска тежест, с него се запозна президентът на САЩ Тръмп, а и много други световни лидери, включително Путин. Всичко това позволи да бъде прието даденото решение”, счита тя.

News Front

Тагове: ; ; ;