Американското издание «Радио Свобода» въпреки санкциите след присъединяването на Крим с Русия е работило по руските правила — наело е офис и е плащало за комунални услуги чрез руска банка. Криминформ има потвърждаващи горното твърдение документи.

Корпорацията  RadioFreeEurope/RadioLiberty (RFE/RL, Inc.) с щаб-квартира във Вашингтон през юни 2014 г. е наело за редакция помещение в бизнес-центъра «Октябърски» в центъра на Симферопол.

Стойността на наема е била 410 долара на месец.

Антируското пропагандно «Радио Свобода» е работило в Крим повече от година.

Експертите считат, че СМИ е нарушило законодателството на Русия.

«Всяко чуждестранно СМИ и неговите представители трябва да имат съответната акредитация. Ако хората нямат официална акредитация от руското МВнР, то тяхното участие в подобна дейност, очевидно нарушава законодателството на Русия.

Затова към тях трябва да се предприемат съответните мерки», счита председателят на Обществения съвет към министерството на отбраната на Русия, главен редактор на сп. «Национална отбрана» Игор Коротченко.

Според него, полулегалната работа на американското издание в Крим заплашва сигурността на Русия.

«В случая става дума за създаването на полулегална мрежа, която се занимава със събиране на информация и нейното предаване фактически в ръцете на чужди организации, които формално са регистрирани като СМИ.

Тук възникват рискове от заплаха за националната сигурност за Руската Федерация», счита Коротченко.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ;