Бомбардировката над Югославия беше “експериментална война за НАТО”, цитира

In Serbia  думите на италианския генерал от НАТО в оставка Бияджо Ди Грациа.

Той добавя, че е видял съпоставката между бомбардировките от 1999 г. и атомната бомба, хвърлена от САЩ над Нагасаки.

“Това беше експериментална война, която НАТО използва, освен всички друго, за тренировка на въздушните си сили по време на нападения, където броят на нападащите и защитаващите се беше в несъпоставима дипропорция”, заяви Ди Грация за белградското издание Politika.

Той даде интервю по време на визитата си в Сърбия, където представи книгата си “Защо НАТО бомбардира Сърбия”, в която разказва за своята служба в НАТО.

Коментирайки паралела, който той прави между бомбардировките през 1999 г. и атомната бомба срещу Нагасаки, Ди Грация отбеляза, че “ако атомната бомба, хвърлена над Хирошима, може да се разглежда като военно действие, следващата – тази, която беше хвърлена над Нагасаки, когато Япония беше вече приела капитулацията – ознаменува началото на студената война и беше своеобразно поослание за СССР от САЩ”.

“На свой ред, с бомбардировките над Сърбия на Русия бе изпратено послание за това, кой е станал победител в студената война, — продължи италианският генерал в оставка. – Сърбия нямаше вина, тя направи всичко, което можеше, в онези международни обстоятелства Руси беше слаба”.

News Front

Източник: https://inserbia.info/today/2017/06/retired-nato-general-bombing-of-serbia-was-natos-experimental-war/

Тагове: ; ; ; ; ; ;