Порошенко във Вашингтон ще бъде приет от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, след това те ще «хвърлят око» на Доналд Тръмп, пише The Guardian.

Този формат ще позволи на главата на Белия дом да не прави изявления за двустранните отношения и «анексията на Крим».

Според британското издание, в Украйна и в Европа това ще бъде възприето като «унижение».

 

Тръмп може да се срещне с Порошенко в Белия дом. Но тази среща обещава да бъде кратка и вероятно няма да даде светлина около позицията на администрацията по отношение на Украйна, пише  The Guardian.

Според изданието, когато по-рано вечерта Порошенко напусна Киев, срещата все още не беше одобрена и все още беше уговаряна с «очевидно съпротивляващия» се Тръмп.

В края на краищата, страните стигнали до компромис — украинският лидер ще бъде приет от вицепрезидента Майк Пенс, а след това двамата ще «хвърлят по едно око» на главата на Белия дом и неговия съветник по национална сигурност Херберт Макмастър.

 

Подобен формат, пише изданието, позволява на Тръмп да стои редом до Порошенко, както е прието в болшинството срещи с чужди лидери, но да не прави изявления за двустранните отношения.

В противен случай президентът на САЩ трябва да изложи своята позиция по повод «руската военна интервенция в Украйна и анексията на Крим», което той до момента старателно избягва, пояснява изданието.

Според  The Guardian, подобно общуване с Порошенко ще бъде възприето в Украйна, а и в Европа, както и от много американски политици като «унижение».

Особено отчитайки броя на световните лидери, с които уж се е срещал Тръмп от момента на встъпването си в длъжност и стратегическата важност на Украйна като «предна линия на фронта във войната за интересите между Запада и Путин».

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;