Австралия взе решение да преустанови бойните полети над Сирия, съобщава The Guardian.

Както поясниха австралийските власти, това е свързано с факта, че Русия е заплашила да разглежда като потенциална цел всеки военен самолет на международната коалиция, движещ се западно от река Ефрат.

Както поясни Русия, по такъв начин тя реагира на неотдавнашния инцидент, по време на който американската авиация свали сирийския Су-22.

САЩ заявиха, че техните самолети са действали с цел защита на силите, които Америка подкрепя, които се опитвали да завземат т.нар. столица на Ислямска държава Рака.

Официалният представител на Министерството на отбраната на Австралия заяви, че ведомството ще наблюдава ситуацията, а австралийските ВВС ще продължат да участват във въздушните операции в небето над Ирак.

 «Личният състав на Силите на отбраната на Австралия внимателно наблюдава ситуацията в небето над Сирия, решението за възобновяването на въздушните операции на нашите сили в Сирия ще бъде прието в подходящото време», заяви официалният представител на отбранителното ведомство.

Инцидентът със сваления Су-22 стана първият  случай от началото на гражданската война в Сирия, при който американците атакуваха боен самолет, принадлежащ на сирийския «режим», отбелязва  The Guardian.

News Front

 

Тагове: ; ;