WSJ: Продължаването на санкциите няма да попречи на ЕС и Русия да разширят връзките си

Дата на публикуване: 20 06 2017, 05:42


EС продължи санкциите срещу Москва, заради украинската криза, пише  The Wall Street Journal. Но, независимо от това, «силното политическо захлаждане» между ЕС и Русия започна да спада и страните пристъпиха към разширяването на отделни икономически и политически връзки, се казва в статията.
WSJ: продление санкций не мешает ЕС и России расширять связи

Reuters
 Дори в момент, в който ЕС си прави планове за продължаване на икономическите санкции, някои икономически и политически връзки между Европа и Русия отново започнаха да се разширяват и ЕС има намерението да направи т.нар. «подборка при взаимодействието с Москва», пише изданието.
ЕС продължи санкциите, свързани с «руската агресия в Крим».
А в края на тази седмица на срещата на върха на ЕС лидерите на ЕС ще обсъдят продължаването на икономическите санкции срещу Москва за още половин година.
ЕС и САЩ свързваха тези санкции с изпълнението на условията на Минското споразумение, което имаше за цел да се спрат бойните действия между украинските сили и «сепаратистите, които имат подкрепата на Русия».
Но доколкото прогрес по тези договорености не се забелязва, то, както заявиха европейските дипломати, реалните дебати по повод продължаването на санкциите са били малко.
 Официалните лица на Русия и ЕС заявяват, че ограничителните мерки отслабват връзките между Москва и Брюксел в такива сфери, като отбрана, енергетика, финанси, а също вредят на руската икономика, макар, както отбелязва изданието, последната, както по всичко личи, се е приспособила към ситуацията.
След две години рецесия икономиката на Русия, според прогнозите на Световната банка, ще нарасне с 1.3 %.
«Силното политическо охлаждане», настъпило между Москва и крупните европейски страни по повод кризата в Украйна, започна да отслабва, дори независимо от избирането за Еманюел Макрон за президент на Франция, който обвиняваше Русия в опити да му попречи на предизборната кампания.
От темата Украйна вниманието се насочи към други две кризи — борбата с тероризма например, там ЕС и Русия имат общи възгледи.
Напрежението с Русия по повод Сирия също се занижи, откакто Москва завърши крупномащабните бомбардировки на такива големи градове, като Алепо, се казва в статията.
Руските дипломати отново започват да се чувстват като у дома си в столицата на ЕС Брюксел, пише  The Wall Street Journal.
News Front
Източник: https://www.wsj.com/articles/as-eu-preps-sanctions-extension-russia-adapts-1497782291

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;