Щурмът над цитаделата на германския парламент, породил хитлеровския нацизъм, е единственият реален конкурент на щурма над Зимния дворец като събитие от световно историческо значение.

Щурмът над Райстага е последният бой, за който съветските творци написали песни…

Разбира се, и в самия Берлин, а още повече в другите части на фронта, сраженията продължавали и по-късно, чак до 9 май, когато била освободена Прага.

Но с организираната съпротива от страна на немско-фашистките войски съветските доблестни Въоръжени сили приключили точно тогава — на 30 април 1945 г.

Не е случайно, че точно в този ден в своя бункер се самоубива тогавашния канцлер на Германия, нацисткият фюрер Адолф Хитлер.

Тогава вече му станало ясно, че болшевиките, които той ненавиждал до дъното на душата си, са го победили.

Разбирал разгрома си с всяка частичка от съзнанието си.

Но това същото го разбирал и всеки съветски боец — от обикновения редник до Върховния Главнокомандващ Сталин.

Да, и на 30 април имало много загинали съветски войни.

Особено тъжно и дори обидно е да загинеш в последните няколко часа от войната.

Както се пее в една песен от киноепопеята «Освобождение», а те така искали да се върнат в Родината, за да видят майка си…

Който не е бил в Трептов парк, трябва да го направи.

Паметникът е посветен на съветския войник-освободител Николай Масалов, който спасил точно на 30 април 1945 г. малко немско момиченце.

Съветските войни се държали абсолютно достойно в Берлин, без значение на митовете и легендите за уж масовите изнасилвания.

При командири-комунисти, както сами разбирате, дори войниците да са имали такива намерения, а те не са имали, защото били възпитани в съвсем друг морал, това било абсолютно невъзможно.

Абсолютно.

Апропо, това могат да го твърдят само хора, които НЕ познават морала на комунистите по време на Втората световна война.

Та, съветските войни в Берлин си сподели храната с мирните жители, помагали да се спасяват деца берлинското метро…Държали се напълно достойно.

Тази дата трябва да остане вечно в паметта на поколенията — 30 април.

Денят, в който Хитлер осъзнал, че е време да си тегли сам куршума…

News Front

 

 

 

Тагове: ; ;