Община Пловдив и Центърът за творческо обучение обявиха победителите от извънредния конкурс за участие в международния космически лагер Space Camp Turkey в Измир, Турция. Това съобщиха от общината. Това са 12-годишният Димитър Димитров, ученик в OУ «Димитър Талев» и Жана Дамянова, на 14 години, от Математическата гимназия. Те печелят по една пълна стипендия «Пловдив» за една седмица престой в лагера през август тази година.
Конкурсът се е провел извън редовната годишна програма за набиране на участници за лагера, в рамките на новосформираното сътрудничество между Община Пловдив и Център за творческо обучение в областта на образованието и иновациите в училище. В него са участвали 30 ученика от 9 пловдивски учебни заведения.
Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA. Лятната му програма развива познанията на децата в редица науки, сред които астрономия, физика, математика, технологии, биология. Участниците ще преминат през реална подготовка за мисия в космоса, като част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, престой в безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти, както и отглеждане на растения в безпочвена среда/БТА

Тагове: ; ;