Чеченският министър по националната политика Джамбулат Умаров обвини САЩ за интернет-атака срещу органите на властта в републиката. Чиновникът видя зад това «ръката» на Турция и дори Ислямска държава.
Джамбулат Умаров заяви пред чеченски журналисти, че западните спецслужби са организирали мощна кибератака над офицалния сайт на Министерството по националната политика, външните връзки, печата и информацията.
Според него,  DDoS-атаката е започнала преди седмица.
Умаров твърди, че на 17 юни е имало опит да се разбие сайта — на една от страниците се е появило изображение на турското знаме, но специалистите от министерството бързо са отстранили атаката.
Чеченският чиновник постави знак за равенство между американските спецслужби и ИДИЛ.
Рамзан Кадиров още през януари 2016 г. заяви, че републиката е мишена за информационни атаки на западните спецслужби.
Те действат чрез различни фондове и институти, а също чрез руската «несистемна» опозиция.
«Те знаят, че точно ние охраняваме границите, ние сме главните в Кавказ. Ние сме тези, които преживяхме две военни кампании и оцеляхме, а така доказахме, че умеем да живеем достойно», заяви Кадиров.
Според него, очернянето на Чечня върви чрез различни методи, започвайки от документални филми и завършвайки с изявленията на известни чеченци, емигрирали в други страни, но не желаещи да се връщат в Родината си.
Кадиров призова да се осъдят провокаторите като «врагове на народа» за подривната им дейност.
Чеченският лидер заяви, че е готов да покани в републиката всички западни журналисти и експерти, който днес се опитват да очернят чеченския народ.
Следващото гръмко изявление Кадиров направи през юни 2015 г.
То беше реакция на публикацията от компанията Verisk MapleCroft (Великобритания) на доклада под името «Глобалната карта на призивите».
Сред европейските градове най-неспокойни са отбелязани следните: Луганск (46 място), Грозни (54 място), Донецк (56 място), и колкото и да е странно Париж (97 място).
Според Кадиров, подобни публикации са също част от западната стратегия по очернянето на Русия и в частност на Северен Кавказ.
Между другото, подобен аналитичен доклад не бе публикуван през миналата година.
Не е изненада, че при такава острота на антизападната риторика Кадиров си остава една от най-цитираните фигури в чуждестранната преса.
През декември 2015 г. турското издание «Haber7.com» съобщи, че Рамзан Кадиров е убит от собствената си охрана по време на официалната му визита в Москва.
Слуховете за покушението масово се тиражираха в турската преса.
Самият Кадиров в отговор се нахвърли с жестока критика срещу Турция по повод сваления руски изтребител Су-24.
«Турция постъпи подло. В Русия живеят 26 милиона мюсюлмани, тази подлост бе извършена и срещу нас», каза тогава Кадиров.
Според Кадиров, Турция никога не е оказвала подкрепа на чеченския народ, затова пък е подкрепяла терористите, воюващи в Северен Кавказ.
«Лекуваха ги, изпращаха ги на почивка — то Удугови, Умарови, Бесаеви….Те и техните помагачи извършиха терористични атаки, унищожаваха чеченския народ. Това ли е вашата помощ?», негодуваше Кадиров.
News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;