Independent: Русия обеща да вземе на прицел в Сирия самолетите на САЩ

Дата на публикуване: 20 06 2017, 06:28


Министерството на отбраната на Русия предупреди, че всички самолети на западната коалиция в Сирия, открити западно от река Ефрат, ще се разглеждат като мишени, пише  The Independent.
Едновременно с това Москва спря взаимодействието си със САЩ в рамките на меморандума за предотвратяването на инциденти и обезпечаването на безопасността на полетите.
Independent: Россия пообещала взять на прицел самолёты коалиции в Сирии

Reuters
 Руското командване заяви, че ще разглежда американските самолети, действащи в определени райони в Сири, в качеството им на мишени, пише изданието.
Това изявление прозвуча на фона на дипломатическия скандал около сваления от САЩ самолет на ВВС на Сирия
От Министерството на отбраната на Русия подчертаха, че измененията в протокола касаят всички въздушни машини на американската коалиция, които бъдат открити западно от река Ефрат. Москва също преустанови взаимодействието си с Вашингтон в рамките на предотвратяването на инциденти и обезпечаване безопасността на полетите.
Изданието припомня, че по-рано югозападно от Рака американският изтребител F-18 свали сирийския Су-22.
Според Пентагона, самолетът на проправителствените сили е хвърлял бомби точно до позициите на въстаниците, които подкрепя САЩ. Но Дамаск настоява, че целта на сваления самолет са били бойците от ИДИЛ.
Ударът по сирийския изтребител е «помощ за терористите», срещу които се борят САЩ», счита заместник министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков.
Но американците гледат по друг начин на случилото се.
«Задачата на коалицията е да разгроми ИДИЛ в Ирак и Сирия. Коалицията не търси битка със сирийския режим или действащите заедно с него проправителствени сили, но без колебание ще тръгне в защита на коалицията или войските на партньорите срещу всяка заплаха», заявиха от централното командване на ВС на САЩ.
Американската страна не е използвала линията за връзка с Москва преди да атакува сирийския самолет.
Това даде възможност на руското отбранително ведомство да обвини САЩ в «съзнателно неизпълнение на ангажиментите» в рамките на споразумението за отстраняване на конфликтните ситуации.
Русия нарече унищожаването на изтребителя «цинично нарушение на суверенитета» на Сирия.
Според Москва, бойните действия на САЩ под прикритието на «борбата с тероризма «са най-грубо нарушение на международното право и фактически военна агресия спрямо Дамаск.
News Front

 

Тагове: ; ;