На 23 февруари тази година генералният директор на МОК Кристофър де Кепер написа открито писмо от името на своята организация. В него белгийският функционер сподели за текущата ситуация в олимпийското движение след публикацията на втората част на доклада на Ричард Макларън за «институционалния сговор» в руския спорт, организиран с цел да се прикрие употребата на допинг по време на зимната Олимпиада в Сочи.
Де Кепер споменава за работата на двете комисии, разследващи обнародваните от канадския юрист факти, той добавя, че WADA се е съгласила с руската страна по повод недостатъчните доказателства за вината на спортистите.
Световната антидопингова агенция WADA спря разследването по отношение на 27 руски фехтовачи, чийто имена бяха споменати…
На Макларън му бе намекнато, че неговата работа не е удовлетворила МОК, който е поел ангажимента окончателно да се ориентира в скандала и да накаже виновните.
Канадският юрист предпочете да не отговаря публично и след две седмици изпрати писмо на де Кепер, за да даде ясно на редица моменти. Именно този текст притежава RT.
В началото на писмото си авторът на доклада за допинга изразява изненада, че писмото на генералния директор на МОК е било публикувано на открит достъп.
«Винаги съм ви изпращал копия на своите доклади за коментари и публични изявления и бих искал да получа от вас същата услуга», отбелязва Макларън.
Канадецът припомня, че той не е получил правото да осъжда отделни спортисти, а е длъжен да даде оценка на работата и мащабите на цялата система, предизвикала криза в световния спорт.
Макларът отбелязва, че изводите от неговия доклад не са конкретни твърдения, а всички доказателства той е приложил в специален сайт.
Говорейки за комисията на Освалд, който има за задача да провери пробите на руснаците в няколкото последни Олимпиади, Макларън отбелязва, че за анализите, взети в Сочи, не се изискват повторни тестове — заради подмяната всички те дават отрицателен резултат. Той също отбелязва, че, благодарение на неговата работа МОК е открил стотици положителни проби след препроверката от Олимпиадата в Лондон.
«Аз ви дадох необходимата информация за провеждането на повторни анализи и посочих с кои спортисти трябва да започнем. Вие забравяте да отбележите тази заслуга на моя екип».
По-нататък Макларън се съгласява с WADA, че преводите от руски на английски не могат да се считат за официални-
Канадецът отбелязва, че се гордее със свършената работа и повторно казва, че е разочарован от преждевременната публикация на писмото на Де Кепер без предварителна консултация с него.
В апарата на МОК писмото на Макларън е посрещнато с нескрит скепсис.
В кореспонденцията влизат Де Кепер, директорът по комуникациите Марк Адам, медицинският директор Ричард Баджет, директорът по правните въпроси Ховард Стап и помощникът по административните въпроси Ханна Гросенбухер.

Първото писмо на главата на антидопинговата комисия на WADA коментира Стап. Той с ирония говори за нежеланието на Макларън да обвинява конкретни спортисти:
«Струва ми се, че неговият първи доклад си поставя за цел да не се допусне Русия до Олимпиадата в Рио?»

Според Стап, неразбирането между Макларън и WADA по повод публикацията на доклада и липсата на връзки с МОК са поставили олимпийското движение в много неловко положение. Той отбелязва, че комитетът винаги е бил за ориентиране около всяко нарушение без използването на колективната отговорност.

Баджет отбелязва, че има подозрения, че допинг-теста на един от руските спортисти съдържан забранени вещества.

При кого от спортистите е открит допинг, медицинският директор на МОК не уточнява.

Изминали са вече три месеца, но за резултатите от препроверката на пробите от Сочи така и не е обявено.

Паралимпийская сборная России 

Международният параолимпийсйки комитет отбелязва прогреса на Палаолимпийския комитет на Русия по въпроса за възстановяването на членството в организацията…
Стап коментира изявлението на Макларън за преводите и изразява изненада, че от МОК и международните федерации се изисква прилагането на мерки срещу руснаците на основание на доклада, макар преводите от руски дори да не могат да бъдат приети по време на съдебен процес, защото те са чисто служебни.
След това чиновниците от МОК започват да съставят писмо в отговор на Макларън.
На репликата с изненада на канадеца за това, че с него не се съветват пред публикуването на материалити, Стап отговаря, че Макларън сам е отказал да показва черновия вариант на втората част на доклада, макар МОК настойчиво да са молили за това и да са гарантирали, че тази информация ще остане конфиденциална.
Директорът по правните въпроси също припомня на Макларън, че преди публикацията на първата част на доклада канадецът си е позволил да заяви, че съдържанието на документа «не касае олимпийския комитет»

Стап отговаря на Макларън по повод препроверките на пробите на летните Олимпиади и отбеляза, че този процес е започнал още преди публикуването на първата част на доклада, защото за положителния резултат от този процес канадецът няма огромна заслуга, както той сам отбелязва.

С това претенциите на МОК към действията на главата на антидопинговата комисия WADA завършват, авторите на черновата се опитват да занижат градуса на напрежението, заявявайки, че на всички е необходимо сътрудничество:

«Нека се съгласим, че предишното сътрудничество между вас и олимпийското движение не беше толкова плътно, колко то трябва да бъде».

Макларън нееднократно казва, че по време на разследването не е имал правото да пристъпва чертата и да започва да прави изводи за конкретни спортисти, МОК не го е молил да излиза извън рамките на позволеното.

Комитетът изразява желание канадецът да довърши своята работа и да помогне да се довърши разследването по отношение на руснаците.

Стап по този повод образно отбелязва: «Вие ни дадохте труп и окървавен нож, но не назовахте кой е убиецът».

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;