Основната джихадистка групировка в Сахел, която е свързана с Ал Каида, пое отговорността за нападението в Мали, в което бяха убити четирима цивилни, един малийски войник и четирима нападатели, предаде ДПА.
В изявление в социалните мрежи групировката «Нусрат ал Ислам уал Муслимеен» (Група за подкриепа на исляма и мюсюлманите) заявява, че целта е била да се изпрати послание до «кръстоносците», че никога няма да са в безопасност в страната. Според групировката нападателите са били трима и са били убити в продължилото няколко часа нападение.
Дипломат номер на ЕС Федерика Могерини съобщи, че сред убитите има португалски гражданин и малийка, които са работили за ЕС в Мали, предаде Франс прес. Португалецът е бил част от мисията на ЕС за обучение на малийски военни, а малийската гражданка е работила в делегацията на ЕС в Мали, поясни Могерини. Сред жертвите има и хора с китайска и габонска националност. Един французин и един швед, които се водеха за изчезнали, бяха открити.
Петима души, заподозрени, че имат нещо общо с нападението бяха арестувани, предаде Франс прес, като цитира малийския министър на сигурността Салиф Траоре. Пред Радио Франс ентернасионал министърът каза, че петима терористи са убити при операции, продължили през цялата нощ. «Това несъмнено беше терористична атака», заяви той/БТА

Тагове: ; ; ;