Forbes: Бедата на Гърция не са дълговете, а любовта към комунистическите идеи

Дата на публикуване: 20 06 2017, 05:43


Най-големият проблем на Гърция не е в тежкото дългово бреме, а в продължаваща любов към комунистическите идеи, пише журналистът Панос Бурдукутас за Forbes.
Според него, страната продължава да разчита на скъпоценните икономически ресурси и таланти във време, в което не може да си позволи това.
Обозреватель Forbes: беда Греции — не долги, а любовь к коммунизму

Reuters
 Това убива разумните инициативи за стимулиране на икономическия ръст, счита авторът.
Гърция никога не е била комунистическа страна.
Но някои от неудачните идеи на комунизма доминират в нейната следвоенна икономика и до днес.
Например, идеята за това, че крупната държава може да бъде по-успешен стопанин и мениджър на предприятията, отколкото частните предприемачи.
И още една — за това, че държавата може да обезпечи на всеки добра и стабилна работа, щедра пенсия, безплатно образование и здравеопазване.
Както отбелязва авторът, появяват се различни правителства, а след това изчезват, така гърците «можеха да живеят с комунистическата мечта», докато тези правителства вземаха средства на заем, за да ги спонсорират.
Крупният дълг не е главният проблем на Гърция. Дългът на Япония е малко по-голям, но Япония все още може да се ползва от почни нулеви процентни лихви.
 Най-големият проблем на Гърция е продължаваща любов към комунистическите идеи, докато другите страни се отказаха от тях, пише авторът.
Например, Гърция продължава да дава безплатно образование в държавните университети за всички, дори за тези студенти, които никога не посещават занятията и не завършват образованието си.
News Front

Тагове: ; ;