Оглавяваната от САЩ коалиция има намерение и в бъдеще да реагира на атаките срещу своите съюзни части в Сирия срещу силите, подкрепящи правителството на президента Башар Асад.

Това се казва в постъпилото в неделя по молба на ТАСС изявление на щаба на операцията, провеждана от група страни срещу групировката ИДИЛ.

Представителите на коалицията потвърдиха, че на 18 юни  F/A-18E от ВВС на САЩ са свалили сирийски изтребител-бомбардировач Су-22, който, според твърденията на щаба, е хвърлял бомби до бойците на «Силите на демократична Сирия» — групировка, опозиционна на властите на републиката и сътрудничаща си със САЩ и техните партньори в борбата с ИД.

Този инцидент се е случил след като авиацията на коалицията е спряла придвижването на проправителствените сили приблизително на два километра от зоната на деескалация.

«Присъствието на коалицията в Сирия без съмнение е непосредствена заплаха за ИД. Ние няма да се примирим с демонстративните враждебни намерения и действия на подкрепящите режима сили, насочени срещу коалицията и нейните партньори, осъществяващи законни операции срещу ИД», подчертават от щаба.

От коалицията също призовават всички страни «да съсредоточат своите усилия за разгрома на ИД, която е общ враг».

Представителите на международната коалиция посочват още, че «коалицията не се стреми към конфликт със сирийския режим, руските или подкрепящите режима сили, но без всякакво колебание ще защитава себе си и партньорите си от всяка заплаха».

 

 

 

 

Тагове: ; ;