Президентската партия и МоДем ще имат между 350 и 360 депутати от общо 577 в Националното събрание (долната камара на парламента) — значително над абсолютното мнозинство от 289 депутатски мандата, сочат почти окончателните резултати. 56,83 процента от избирателите не отидоха да гласуват на втория тур.
«Преди година никой не си представяше, че е възможно подобно политическо обновление», заяви снощи десноцентристкият министър-председател Едуар Филип.

«Френските избиратели дадоха ясно мнозинство на президента на Републиката и на правителството. Това мнозинство има мисия: да работи за Франция. Французите избраха с голямо мнозинство надеждата пред гнева, оптимизма пред песимизма, доверието пред оттеглянето», продължи премиерът.

За рекордно слабата избирателна активност той каза:

«Въздържането от гласуване никога не е добра новина за демокрацията. Правителството я приема като свое неотложно задължение да успее. От тази вечер е време президентското мнозинство да се залови за работа. Това мнозинство ще бъде единно зад правителството, за да изпълни програмата на президента», каза премиерът Филип, цитиран от ДПА и Асошиейтед прес.

Тагове: ; ;