WP: Украинските националисти са реална заплаха за Киев

Дата на публикуване: 18 06 2017, 08:05


Ултрадесните сили в Украйна участваха в конфликта в източната част на страната — и затова сега им позволяват да вършат беззаконие и насилие, пише американският политически технолог Джош Коен в The Washington Post.
Според него, Киев трябва не само трябва да застави полицията да изпълнява законите, но и да скъса всякакви връзки между властта и неонацистите, т.е. да изгони членовете на съответните групировки от правителството.
WP: украинские националисты стали реальной угрозой для демократичного Киева

Reuters
 Освен войната в източна Украйна Киев се сблъсква с още една заплаха за своя суверенитет — с мощните десни групировки на ултранационалистите, пише в статия за The Washington Post Джош Коен, който в Агенцията за международно развитие на САЩ се занимава включително и с реформите в пространството на бившия СССР.
Според него, националистите в Украйна «не се срамуват да използват насилие, за да постигнат своите цели, които явно се разминават с тази толерантна, ориентирана към Запада демокрация, която Киев специално се стреми да изгради».
Пример за това може да бъде нападението над антивоенния активист от левия идеологически спектър Станислав Сергиенко, което се приписва точно на неонацистите, отбелязва авторът на статията.
Според него, «това е само върха на айсберга»: крайно десните и неонацистките групировки нападат активисти и медии, разбиват изложби, разгромяват антифашистки демонстрации, политически акции, заседания на съда и празнуването на Деня на Победата…

Според изследователите, проблемът не е само в това, доколко често се случват подобни събития, а в самия факт, че навсякъде нападателите се ползват от безнаказаност.

За това има причини — първо, дяснорадикалните групировки изиграха важна роля в началото на войната със сепаратистите в източната част на стараната, пише авторът.

Второ, Киев се опасява, че тези групировки могат да свалят правителството му, още повече, че опити за това вече е имало и заплахите от този род продължават.

Русия твърди, че в Украйна управляват фашисти, но това е лъжа, твърди  Washington Post.

Крайно десните партии не притежават широката подкрепа на народа, но тази заплаха все пак не бива да се отписва от сметките, уверен е авторът на статията.

Ако властите не приключат с базнаказаността към ултрадесните, то в бъдеще те ще станат още по-смели, твърди авторът.

News Front

Източник: https://www.washingtonpost.com/news/democracy-post/wp/2017/06/15/ukraines-ultra-right-militias-are-challenging-the-government-to-a-showdown/?utm_term=.464442bbe32c

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;