Глава МИД ФРГ Зигмар Габриэль

Външният министър на Германия Зигмар Габриел се надява, че администрацията на САЩ ще търси възможност за рестартиране на отношенията с Русия и за създаване на нови контакти с Москва. това заяви той в публикуваното интервю във вестник Welt am Sonntag.

«Би било добре, ако новата администрация на САЩ потърси ново начало в отношенията с Русия, нови контакти, нови преговори. Без Русия няма да можем да се справим с конфликтите в Сирия, Либия, в Украйна, а и в други точки на планетата».

«Опитът на Барак Обама да унизи Русия беше голяма грешка. Аз, както и преди, се надявам, че Вашингтон ще поправи тази грешка», подчерта германският министър.

В същото време той констатира, че «понастоящем всичко изглежда така, все едно Вашингтон и Москва се отдалечават един от друг».

В битността си на президент на САЩ Барак Обама веднъж нарече Русия «регионална държава», но по-късно призна Русия за «супердържава», имаща влияние в света.

Припомняме, че американският президент Барак Обама заяви в Хага, че Русия е регионална сила и че за САЩ това не е най-голямата заплаха за сигурността.

По думите му Москва е нападнала Украйна от слабост, а не заради силата си.

«Русия е регионална сила, заплашваща някои от непосредствените си съседи не от сила, а от слабост. Фактът, че Русия е решила да прибегне до армията, е признак за по-малко, а не за повече влияние. Ние, САЩ, имаме значително влияние върху съседите си. Но общо взето не ни се налага да нахлуваме в тях, за да имаме силни връзки на сътрудничество», добави той на пресконференция с холандския премиер Марк Руте.

Обама посочи още, че Русия не е заплаха №1 за националната сигурност на САЩ и че той лично се притеснява повече от вероятността в Манхатън да избухне атомна бомба.

Президентът изрично предупреди руския президент Владимир Путин да не продължава с агресията си в Източна Европа, като каза, че САЩ ще употребят военната си сила в защита на всяка страна от НАТО, която бъде заплашена. «Ще реагираме в тяхна защита срещу която и да е заплаха. Именно затова е НАТО. Когато се стигне до потенциален военен отговор, това е определено от членството в НАТО»,

Обама добави, че страната му и другите световни сили отхвърлят анексирането на Крим от Русия, но и че няма да бъде използвана военна сила за връщането на полуострова в границите на Украйна, тъй като страната не е член на НАТО.

«Не очакваме руските части да бъдат прогонени със сила», каза още президентът и повтори, че реакцията е ограничена до икономически и правен натиск над Русия. «Би било нечестно да се говори, че има лесно решение за това, което вече се случи в Крим.»

След което каза: «Историята има странен начин да се движи през поврати и обрати, а не само по права линия».

По думите му струпването на войски по границата с Украйна изглежда е «изнудване», макар че формално «Русия има законно право да придвижва войските си по своята територия.»

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;