«Европейският съюз създава мегаармия, способна да унищожи Путин веднъж и завинаги», съобщава британското издание The Daily Star.
Здание штаб-квартиры НАТО в Брюсселе
Официалното изявление на европейските политици, които съпровождат процеса на създаване на армия на ЕС, не съдържат толкова явни заплахи по адрес на Русия, но заглавието на британския таблоид дава ясно да се разбере под какви лозунги европейскита данъкоплатци ще бъдат убеждавани да финансират създаването на обединени европейски Въоръжени сили, които пряко ще се подчиняват на брюкселските бюрократи, а не на генералите от НАТО.
 
Впрочем, и на официално ниво в коментарите на привържениците на създаването на армия на ЕС може лесно да се уловят звънтящите нотки на русофобия и истеричен страх пред «руската заплаха».
От друга страна, американските експерти считат, че създаването на европейски Въоръжени сили ще е в изгода на Владимир Путин.
Ясно е, че независимо от крайния резултат за руския президент, Русия отново ще бъде обявена за виновна във всички световни проблеми.
Но все пак трябва да разберем какво точно ще представлява армията на ЕС и какви ще са последствията от нейното създаване от гледна точка на руските интереси.

Агенция Блумбърг съобщава, че Еврокомисията вече е публикувала официален документ, съдържащ няколко сценария в развитие на европейската кооперация във военната сфера.

Депутаты Европарламента во время голосования, архивное фото
Главен тезисен документ, подписан от двамата вицепрезиденти на Еврокомисията, е този:
«Трансатлантическото партньорство eволюира, а отговорността за подобряването на европейската сигурност се намира преди всичко в ръцете на Европа».
Авторите на текста ясно фиксират своята подкрепа за най-радикалния подход към изграждането на европейската военна интеграция, което на свой ред предполага обща система за сигурност, провеждането на военни операции независимо от НАТО, създаването на европейска структура за контрол над киберсигурността, а също европейски гранични войски и брегова охрана.
Блумбърг отбелязва, че на дадения момент всички тези идеи още не са получили съответното финансиране, но първите стъпки в тази посока вече са направени.
Експертите от влиятелното американско издание Foreign Policy отиват още по-нататък и доказват, че Ангела Меркел с ловки маневри заобикаля съпротивляващите се европейски лидери, които не искат създаването на армия на ЕС и снижаване влиянието на НАТО.
Какво ще се случи по въпроса в бъдеще, остава да изчакаме и да видим.
Що се отнася до заплашителното заглавие на западното издание, то внушава единствено СМЯХ.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;