МВнР на Русия официално коментира решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се откаже от нормализирането на отношенията с Куба.
Както се посочва на сайта на ведомството, решението на Тръмп връща света в риториката на студената война.
«Обявената от президента на САЩ Доналд Тръмп нова линия към Куба ни връща във вече позабравената риторика в стила на студената война. Подобен подход характеризира отношението на САЩ към Куба в продължение на десетилетия. Когато предишната администрация във Вашингон направи съществена промяна в курса по отношение на острова, ние не без основание предположихме, че това е било не толкова проява на добра воля на отделни политици, колко отражение на провала на политиката на диктат и санкции срещу тази неголяма и свободолюбива държава», се посочва в съобщението.
Според външнополитическото ведомство, опитите да се общува с Куба чрез подобен високомерен стил са безперспективни, Русия от своя страна изразява солидарността си с Куба.
«Ние сме против ембаргото, блокадата, санкциите…Ние сме за диалог, сътрудничество и изграждането на мостове, за общуване без диктат и опити за намеса отвън във вътрешните работи на суверенни държави», се казва в изявлението.
МВнР на Русия припомни, че значителното болшинство от страните са гласували за антиблокадната резолюция на Генералната асамблея на ООН, която отразява позицията на световната общност по този въпрос.
По-рано президентът на САЩ Тръмп по време на речта си в Маями обяви за отказ от политиката на бившата американска администрация за нормализиране на отношенията с Куба.

Тагове: ; ; ;