ORF: Русия изгуби приятел със смъртта на Кол

Дата на публикуване: 18 06 2017, 06:30


Политиците по целия свят изразиха своите съболезнования във връзка с кончината на екс-канцлера на Германия Хелмут Кол, съобщава ORF.
Руският лидер Владимир Путин го нарече «принципен привърженик на развитието на приятелските отношения» между Москва и Берлин.
А първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов припомни, че Кол винаги е бил много заинтересован от сътрудничеството с Русия и е предупреждавал Запада да не си позволява пренебрежително отношение към Москва.
ORF: со смертью Гельмута Коля Россия потеряла друга

Reuters
 Хелмут Кол почина на 87-годишна възраст. Водещите политици от целия свят изразиха своите съболезнования по повод смъртта му. Немският канцлер Ангела Меркел заяви, че на Германия й е провървяло с такъв човек, защото той е успял да обедини страната, без него на нея лично щяло да й се наложи да живее «под диктатурата» на ГДР, а не в свободното общество. Ще трябва да мине много време, за да оценим целия мащаб на извършената от него политическа работа, добави тя.
Приемникът на Кол Герхард Шрьодер го нарече голям политик:
«Макар през 1998 г. да водихме един срещу друг ожесточена борба по време на изборите, а и аз напълно да не споделях мнението му по много въпроси, неговите исторически заслуги внушават дълбоко уважение».
Руският президент Владимир Путин нарече Кол «принципен привърженик на развитието на приятелските отношения» между Берлин и Москва.
«Имах щастието лично да общувам с Хелмут Кол. Искрено се възхищавах от неговата мъдрост, от способността му балансирано, далновидно да взема решения дори в най-сложните ситуации».
Първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов нарече Кол значим политик.
«Това е личност значителна, която остави забележима следа в германската, европейската и световната история».

Той припомни, че Кол винаги е бил «много заинтересован» от развитието на отношенията с Москва и е предупреждавал Запада за «пренебрежението» му към Русия.

News Front
Източник: http://orf.at/stories/2395752/2395753/

 

Тагове: ; ; ; ; ;