• На 18 юни 1937 г. съветските пилоти Валерий Чкалов, Георгий Байдуков и Александър Беляков излитат от Москва по посока САЩ през Северния полюс без междинно кацане, полетът приключва успешно на 20 юни във Ванкувър.
  • През есента на 1935 г. летецът Байдуков предлага на Чкалов да организира и да оглави екипажа на рекорден полет от СССР до САЩ през Северния полюс. През пролетта на 1936 г. Чкалов, Байдуков и Беляков предлагат на правителството да извършат такъв полет, но Сталин, опасявайки се от повторение на неуспешния полет на Леваневски, заповядва друг маршрут: Москва – Петропавловск-Камчатски.
  • Този полет започва на 20 юли 1936 г. и продължава 56 ч. на 9375 километра до кацането на пясъчна коса на остров Улд. Още на остров Уд на борда на самолета е поставен надпис „Сталински маршрут“, съхранен и при следващия полет през Северния полюс. 2-та полета на Чкалов носят това официално наименование чак до началото на борбата с култа към личността на Сталин. За полета до остров Уд екипажът е удостоен със званието „герой на Съветския съюз“ с връчване на орден „Ленин“.

Тагове: ; ; ; ;