Сотрудники венгерской полиции и мигранты у сербско-венгерской границы
 Кеворк Мирзаян, доцент към департамент по политология към Финансовия университет към правителството на Русия
ЕС реши да дисциплинира страните-членки
И започна от Полша и Унгария, към които се присъедини и Чехия.
Здание МИД ФРГ в Берлине. Архивное фото
Вече няколко години Брюксел е в конфликт с Вишеградците — групата националистически настроени страни от Източна Европа под неформалното ръководство на Полша.
Формално същността на конфликта, според Брюксел, са «антидемократичните тенденции в Унгария и Полша».
«Варшава се обвинява за реформата в Конституционния трибунал и засилването на държавния контрол над СМИ, а премиерът Виктор Орбан бива критикуван за промяна на конституцията, шумът около Централно-Европейския университет и различни корупционни скандали при разпределението на европейските субсидии», пояснява доцент Дмитрий Офицеров — Белский.
Вестник  Politico нарича тези държави «сляпопо петно в европейското върховенство на закона».
Но всъщност става дума за по-дълбоки разногласия — степента на евроинтеграция.
 На снимката: Протести в Будапеща в подкрепа на Централно-Европейския университет, принадлежащ на фонда на Джордж Сорос, март 2017 г.

Ако Брюксел вижда изход от настоящата криза в ЕС в евроинтеграцията, то национализмът в Източна Европа, който преживява ренесанс, отказва да делегира вече правомощия на Брюксел.

«Политиката на сигурност — това е държавна политика, а не европейска», казва министърът на вътрешните работи на Полша Мариуш Блащак.

«Въпросите, които влияят върху труда, сигурността…трябва да бъдат решавани от държавата, а не от международните институции. Няма да позволим да ни се отнеме тази възможност, решенията на държавата да се отнемат от европейските институции», твърди министърът на външните работи на страната Витолд Вещиковский.

Председатель Европейской комиссии Жан-Клод Юнкер. Архивное фото
Апогей на конфликта бе достигнат с приема на бежанците. Още  през 2015 г. Брюксел взе решение да се раздели бремето около огромния брой пристигнали в ЕС мигранти между всички страни-членки.
Да се раздели не по равно, но справедливо, базирайки се на потенциала и възможностите на държавите.
От Полша, Чехия и Унгария не се искаше много.
От 160 хиляди бежанци, намиращи се в момента в Италия и Гърция, Полша трябваше да приеме 10 хиляди, Чехия — 1600, Унгария — 1300.
Според програмния директор на РСМД Иван Тимофеев, «Източна Европа би могла да приеме минимален брой бежанци с пилотен режим, да усвои технологията на приема на бежанци, да се научи да работи с тях. Увеличаването на притока на мигранти в Европа е неизбежно, този проблем рано или късно ще трябва да се реши».
 На снимката: Бежанци влизат в миграционния пункт в Реске, Унгария
Сотрудники венгерской полиции и мигранты у сербско-венгерской границы. Архивное фото
В Брюксел не споделят гледната точка на Източна Европа. Те разбират чувствителността на тези страни по миграционния въпрос, но следствие от тази чувствителност е наличието на диспропорция — излиза, че в ЕС има страни, които поемат върху себе си тежестта на проблема, а има и други, които не съдействат за решаването на проблема, а единствено се ползват от благата на ЕС.
«Това са пътници без билет, безплатни пътници», казва по повода Иван Тимофеев.
Елитът в Западна Европа отдавна предложи те да бъдат глобени.
«Ако страните продължават да отказват участие в миграционния въпрос или започнат данъчен дъмпинг в ущърб на съседите си, то те не трябва повече да получават милиардните помощи от Брюксел», казва канцлерът на Австрия Кристиан Керн. — Селективната солидарност трябва в бъдеще да доведе до селективна финансова помощ от страна на ЕС».
Редакцията припомня, че жизненото равнище на различните страни-членки на ЕС е пълна, категорична и тотална ДИСПРОПОРЦИЯ, за което западноевропейските елити така и не се интересуват.
Що се отнася до европейските проекти, то те се ползват от шепа корумпирани политици и други подобни марионетки, но не и от широките народни маси, както в миналото се описваше населението в страните.
Елитът в Западна Европа трябва да даде категорична оценка за ПРИЧИНИТЕ за мигрантската криза.
Ако го направи, то светът ще узнае, че причина за явлението е точно политиката на САЩ и Западна Европа, превърнали значителен брой държави в разгромено бунище чрез цветните революции и военните конфликти там — причина за наличието на бежанския поток.
Източна Европа няма отношение към погрома над страните, източник на мигрантския поток.
Ерго, когато западният елит изравни трудовите заплати, пенсии и прочие на Източна Европа с тези на Западна, тогава вече ще можем да говорим за споделена солидарност.
Дотогава ще считаме, че това е само циничен шантаж към най-бедната част на Европа.
News Front

 

Тагове: ; ; ; ;