Во время Национальной конференции антивоенных сил в Ричмонде

Намесата на САЩ във вътрешните работи на други страни, разширяването на НАТО и разполагането на американски системи за ПРО по целия свят — всичко това бе обсъдено от експерти и активисти от правозащитни организации в рамките на Националната конференция на антивоенните сили в американския Ричмънд, щата Вирджиния.

Форумът се организира от Обединената национална антивоенна коалиция  (ОНАК, UNAC) ежегодно, тази година той се провежда под девиза «Спрете войните у дома и зад граница; създайте движение срещу войните, несправедливостите и репресиите!».

В рамките на втория и по-наситен ден форумът в конферентния център  Greater Richmond Convention Center проведе дискусии, семинари, десетки специалисти представиха докладите си по темата.

НАМЕСАТА НА САЩ

Една от централните теми, червената линия, която преминаваше буквално през всяко изказване на експертите и специалистите, беше намесата на САЩ във вътрешните работи на други държави и опитите на Вашингтон да разшири своята сфера на влияние в различни региони от земното кълбо.

В събота на тази тема бяха посветени два блока от дискусии, по време на които бяха засегнати действията на САЩ в Азия и Африка.

Особено внимание бе отделено на най-актуалния международен проблем — ситуацията около КНДР.

«Конфликтът, който виждаме на Корейския полуостров не е между Южна Корея и КНДР. Напълно очевидно е, че става дума за конфликт между Пхенян и Вашингтон», констатира Хюн Ли, специалист от организацията  Zoom in Korea.

Според него, Северна Корея всъщност е достатъчно бедна държава, която би искала да завърши своята ядрена и ракетна програма, за да получи сигурност, а и да покаже на Вашингтон, че народът на Северна Корея ще бъде в безопасност.

Специалистите засегнаха темата за разполагането от страна на САЩ в Южна Корея на системите за ПРО THAAD, срещу които постоянно застават Москва и Пекин.

ПРО и НАТО

Един от семинарите бе посветен на темата за разширяването на НАТО и американската програма за противоракетна отбрана.

Под бурните аплодисменти на зрителите и активистите докладчиците нееднократно призоваваха да се спре «американският империализъм».

Тази теза звуча нееднократно от участниците в различни контексти.

Според един от координаторите на ОНАК Джо Ломбардо, разполаганите от САЩ ПРО «са само и единствено настъпателно оръжие».

«САЩ нанасят ударите първи, оставяйки на отсрещната страна само опити да нанесат ответен удар. Точно така виждат ситуацията руснаците, а именно такава е и ситуацията всъщност», заяви експертът.

Той обърна внимание на опасността от експанзия на НАТО.

Според него, отчитайки, че страните от Централна и Източна Европа една след друга влизат в алианса и на ред са Молдова и Украйна, въпросът придобива особена острота.

Демонизация на руското ръководство

Сред лекторите в семинара бе и ветеранът от спецслужбите на САЩ Рей Макговър — бивш високопоставен аналитик на ЦРУ, подготвящ и провеждащ разузнавателни брифинги за президентите на страната, а понастоящем антивоенен активист и правозащитник.

Той обърна внимание върху непрекратяващата се в САЩ кампания в СМИ и от членовете на Конгреса демонизацията на руското ръководство.

«Една от главните теми днес в САЩ е, че много либерални демократи ни подтикват към война с Русия», каза той.

«Това, което се излива от устата на демократите днес — е отвратително», твърди експертът.

«Демонизацията на Путин е не нещо друго, а опит да се оправдае загубата на демократите на изборите», добави той.

 

 

Макговър счита, че по такъв начин те фактически се превръщат в агенти на тайната бюрократична опозиция в държавния департамент (т.нар. «дълбока нелегалност»), която «иска смяната на режимите в Сирия, Иран и Русия».

Той припомни за двойните стандарти на американското правителство и на редица либерални СМИ.

Експертът показа обложка от американския седмичник Time, на която има снимка на Путин с думите, че Москва иска да разруши американските избори, а на другата — карикатура на Борис Елцин с подзаглавие «секретната история за това, как американските съветници помогнаха са Елцин да спечели».

ЦВЕТНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ

Един от семинарите бе посветен на цветните революции в света.

«Произведено в САЩ: източници и последствия от цветните революции» — това беше темата на семинара. Участниците бяха убедени, че зад многото преврати в света стоят именно САЩ.

Докладчиците говориха, че в Сърбия, Иран, Унгария и Украйна с координационнната дейност на САЩ са били извършени опити  за смяна на властта, в редица случаи те са се увенчали с успех.

Форумът, организират от Обединената национална антивоенна коалиция, е един от най-крупните прогресивни организации в страната.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;